“Κλειστόν” από το 2019 ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια της χώρας…

Πολιτισμός

Έκλεισε το 2009 για την αναβάθμιση των υποδομών του… Και παραμένει κλειστός ένας πολύ σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, ένα εξέχον μνημείο της φύσης, που αποτελεί έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό για τους επισκέπτες της Χαλκιδικής.

Ο λόγος για τo σπήλαιο των Πετραλώνων, το οποίο, πριν κλείσει, η επισκεψιμότητα κυμαινόταν ανάμεσα στις 65.000 και 70.000 τουρίστες. Και σήμερα με… πανηγυρικό τρόπο το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι “βρήκαμε λύσεις για θέματα που καθυστερούσαν τις εργασίες στο σπήλαιο, ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες της απόδοσης του στο κοινό”.

Η εκτίμηση είναι ότι την επόμενη τουριστική περίοδο το σπήλαιο των Πετραλώνων θα δεχθεί και πάλι τους πολυπληθείς επισκέπτες τους. Ο προγραμματισμός της υπηρεσίας είναι το σπήλαιο να αποδοθεί τον Μάιο.Ήδη είναι σε εξέλιξη το έργο «Ανάδειξη του Σπηλαίου Πετραλώνων και Αναβάθμιση των Υποδομών του», προϋπολογισμού 1.053.848 ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

Το σπήλαιο Πετραλώνων βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο από το χωριό Πετράλωνα του νομού Χαλκιδικής στη Μακεδονία. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια της χώρας, καθώς εκεί βρέθηκε, ένα σπουδαίο εύρημα, το απολιθωμένο κρανίο Αρχανθρώπου που χρονολογείται, ίσως, και  700.000 περίπου ετών…

Το Σπήλαιο από ανθρωπολογικής άποψης με την εύρεση του απολιθωμένου κρανίου είναι σπουδαιότατο, όμως δεν υπάρχει ομοφωνία των ειδικών για την χρονολόγησή του και για την αξιολόγησή του. Οι κύριες απόψεις αποκλίνουν σημαντικά και το κρανίο θεωρείται ως ανήκον σε άνθρωπο που έζησε περίπου 700.000 χρόνια πριν από σήμερα κατά την μία και περίπου 200.000 χρόνια πριν από σήμερα, κατά την άλλη.

Σήμερα οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν ότι ανήκει στο είδος των απολιθωμάτων που βρέθηκαν στην Αταπουέρκα και άλλα σημεία στην Ευρώπη, τον Homo heidelbergensis.