Παραμένει κλειστό ένα από τα πιο αξιόλογα σπήλαια της Ελλάδας, με 70.000 επισκέπτες. Οι λόγοι εξοργίζουν…

Πολιτισμός

Έκλεισε το 2019, για την αναβάθμιση των υποδομών του. Και παραμένει κλειστός ένας πολύ σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, ένα εξέχον μνημείο της φύσης, που αποτελεί έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό για τους επισκέπτες της Χαλκιδικής. Ο λόγος για τo σπήλαιο των Πετραλώνων, το οποίο, πριν κλείσει, η επισκεψιμότητα κυμαινόταν ανάμεσα στις 65.000 και 70.000 τουρίστες.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια της χώρας, καθώς εκεί βρέθηκε, ένα σπουδαίο εύρημα, το απολιθωμένο κρανίο Αρχανθρώπου που χρονολογείται, ίσως, και  700.000 περίπου ετών…

Οι λόγοι που το Σπήλαιο παραμένει κλειστό εξοργίζουν…

Από τον Ιανουάριο του 2019, όταν άρχισαν οι εργασίες ανάδειξης και αναβάθμισης των υποδομών του σπηλαίου, μέχρι σήμερα, το σπήλαιο Πετραλώνων παραμένει κλειστό…

Στους πρώτους μήνες των εργασιών, μέχρι τον Αύγουστο του 2019, καταγράφονταν ήδη σημαντικές καθυστερήσεις. Δεν είχαν εγκριθεί οι συνοδές μελέτες που προέβλεπε η εγκεκριμένη μελέτη του 2012, βάσει της οποίας, το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ. Δεν είχε ξεκινήσει ο διεθνής διαγωνισμός για την «Προμήθεια και τοποθέτηση μεταλλικών στοιχείων», ούτε ο τακτικός διαγωνισμός για την «Προμήθεια και τοποθέτηση ηλεκτρολογικού εξοπλισμού».

Παράλληλα, προέκυψε ανάγκη εκπόνησης και έγκρισης επιπλέον συμπληρωματικών μελετών, ενώ η πανδημία δημιούργησε ιδιαίτερες συνθήκες που επέφεραν μεταβολές και στο φυσικό αντικείμενο του έργου.

Σπήλαιο Πετραλώνων - Χαλκιδική

Το υπουργείο Πολιτισμού σήμερα αναφέρει ότι οι εργασίες του έργου θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2023. Συγκεκριμένα, το έργο «Ανάδειξη σπηλαίου Πετραλώνων και αναβάθμιση των υποδομών του, με προϋπολογισμό 1.053.847,70€, έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2022.  Ενώ,  το έργο «Αναβάθμιση και Επανέκθεση των Συλλογών του Μουσείου Πετραλώνων», με προϋπολογισμό 529.200,00€, επίσης ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2023.

Το Σπήλαιο από ανθρωπολογικής άποψης με την εύρεση του απολιθωμένου κρανίου είναι σπουδαιότατο, όμως δεν υπάρχει ομοφωνία των ειδικών για την χρονολόγησή του και για την αξιολόγησή του. Οι κύριες απόψεις αποκλίνουν σημαντικά και το κρανίο θεωρείται ως ανήκον σε άνθρωπο που έζησε περίπου 700.000 χρόνια πριν από σήμερα κατά την μία και περίπου 200.000 χρόνια πριν από σήμερα, κατά την άλλη.

Σύνολο επισκέψεων 2,098 , Σήμερα 1