Σταγόνα – σταγόνα δημιουργήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα σπήλαια 

Ο τόπος μας

Το Σπήλαιο Αφαίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα σπήλαια της Αττικής. Bρίσκεται στο Όρος Αιγάλεω και ανακαλύφθηκε μόλις το 2008 και την είσοδό του εντόπισαν δύο παιδιά.

Η είσοδος είναι μικρή, κάπως στενή και κατηφορική στα πρώτα μέτρα της. Κατεβαίνοντας στο δεύτερο επίπεδο υπάρχει μια μεγάλη αίθουσα που εκτός από σταλακτίτες υπάρχουν και ρίζες δένδρων που κρέμονται από την οροφή και καταλήγουν στο δάπεδο. Το σπήλαιο είναι μεγάλο, ευρύχωρο. Σταλακτιτικές κολώνες, σταλακτίτες και σταλαγμίτες, λιθωματικές λεκάνες, κουρτίνες, ελικτίτες και εκκεντρίτες συνθέτουν πολυεπίπεδο σκηνικό, με πρωταγωνιστές το νερό και τον βράχο.

Εκατομμύρια χρόνια το νερό, σταγόνα – σταγόνα σμίλεψε τον βράχο και έπλασε την ομορφιά. Παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η σεισμικότητα της περιοχής αλλά και η φύση των πετρωμάτων δημιούργησαν αυτά τα κοιλώματα και οι διαβρωμένοι βράχοι σχημάτισαν την αξιοθαύμαστη αυτή φυσική διακόσμηση του σπηλαίου. Στην τελευταία αίθουσα υπάρχουν επίσης μοναδικής ομορφιάς ελικτίτες. Αρκετά από αυτά είναι ιδιαίτερης ομορφιάς και πιθανόν σπάνια σαν σχηματισμοί.

Οι πολλές κατακρημνίσεις κάνουν δύσκολη την εξερεύνησή του και ακόμη πιο δύσκολη την χαρτογράφηση. Γι’ αυτό και μέχρι σήμερα έχουν χαρτογραφηθεί μόνο τα τρία τέταρτα του σπηλαίου. Η επικλινής μορφολογία του και οι κατακρημνίσεις δεν το καθιστούν κατάλληλο για τουριστική εκμετάλλευση.

Σπηλαιολόγοι που εξερεύνησαν το σπήλαιο δεν παρατήρησαν ίχνη κατοίκησης ή οποιοδήποτε άλλο αρχαιολογικό εύρημα ή απολιθωμένα οστά. Είναι πολύ πιθανόν η είσοδος να άνοιξε πρόσφατα, μιας και στην περιοχή εκτελούνται έργα διάνοιξης για τον προαστιακό.