Ένα σπάνιο φαινόμενο, παγκοσμίως, που δημιούργησαν οι ισχυροί άνεμοι… Σε μια γωνιά της Ελλάδας…

Ο τόπος μας

Ειδικά στον τόπο μας δεν υπάρχει μεγαλύτερος καλλιτέχνης από την φύση… Ένα από τα αξιοθέατα της, είναι το τεράστιο πέτρινο μανιτάρι, το Σκιάδι, όπως το αποκαλούν οι κάτοικοι στην Κίμωλο. Ξεπροβάλλει στα δυτικά του υψώματος Σκλάβου.

Πρόκειται για ένα σπάνιο μνημείο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, εντυπωσιακό για το μέγεθος και τη μορφή του, είναι ενταγμένο στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου.

Το «Σκιάδι» οφείλει τη δημιουργία του στα 70 διαφορετικά πετρώματα που το αποτελούν και στους ισχυρούς ανέμους που φυσούν στην περιοχή του. Το πιο μαλακό πέτρωμα που βρίσκεται στη βάση προσβάλλεται και διαβρώνεται από τον άνεμο που μεταφέρει σκόνη ή κόκκους άμμου. Αποτέλεσμα αυτής της διεργασίας που ονομάζεται «απορρίνηση» είναι, η βάση να «τρώγεται» και να στενεύει συνεχώς, ενώ η κορυφή που, είναι πιο σκληρή, παραμένει σχεδόν άθικτη. Στην κορυφή του, τώρα, βρίσκονται και έχουν κάτσει από τον αέρα τα πιο σκληρά πετρώματα.

Και η φύση κατάφερε κατά τύχη να δώσει σε αυτά τα πετρώματα με τα χρόνια αυτό το σχήμα που μοιάζει με μανιτάρι… Ένα μοναδικό φαινόμενο…

Σύνολο επισκέψεων 1,637 , Σήμερα 1