Μια μοναδική επιτυχία που όμοιά της η χώρα μας δεν έχει ξαναζήσει…

Και όμως συμβαίνει...

Το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα skeet κατέκτησε ο Μάκης Μίτας. Ο Ελληνας σκοπευτής που ήδη έχει εξασφαλίσει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού έγραψε ιστορία κι έγινε ο πρώτος Ελληνας αθλητής που κατακτά χρυσό μετάλλιο στο άθλημα αυτό.

Ο Μίτας με 56 εύστοχες βολές ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου. Στην δεύτερη θέση ήρθε ο Φινλανδός Καλιόνεν (με 55 βολές) και στην τρίτη ο Αιγύπτιος Μεχελμπά με 46 εύστοχες βολές.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια μοναδική επιτυχία που όμοιά της η χώρα μας δεν έχει ξαναζήσει.

Το skeet είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα σκοποβολής και με περίοπτη θέση στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Το Skeet  είναι ένα ψυχαγωγικό – εκπαιδευτικό άθλημα που έχει διαδοθεί σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν δυο πύργοι, ένας ψιλός κι ένας χαμηλός και ενδιάμεσα σε αυτούς υπάρχουν 8 συγκεκριμένες θέσεις. Ο σκοπευτής καλείται, ανάλογα τον βατήρα που βρίσκεται, να ρίξει σε μονούς ή διπλούς δίσκους. Το σύνολο των δίσκων για κάθε πούλα (γύρο) είναι 25.

Το skeet εισήχθη στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων το 1968, στη διοργάνωση που έγινε στην πόλη του Μεξικό. Μέχρι το 1992, στη Βαρκελώνη, η συμμετοχή επιτρεπόταν σε άνδρες και γυναίκες χωρίς να υπάρχει διαχωρισμός. Το 1996, στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα, δικαίωμα συμμετοχής, με βάση την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής είχαν μόνο άνδρες. Το 2000, όμως, μετά από έντονες διαμαρτυρίες δημιουργήθηκε και η κατηγορία skeet γυναικών, στην Ολυμπιάδα του Σύδνεϋ.