Αυτό το θησαυροφυλάκιο δεν παραβιάζεται… Κρύβει τους 71 τόνους χρυσού της Ελλάδας

Και όμως συμβαίνει...

Η καρδιά του συστήματος διαχείρισης και φύλαξης του χρυσού που διαθέτει η χώρα χτυπάει στον σύγχρονο και ανακαινισμένο χώρο του ιστορικού κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος, στον οποίο φυλάσσονται περίπου 71 τόνοι χρυσού.

Πρόκειται για το 47% από τη συνολική ποσότητα των 151 τόνων χρυσού που διαθέτει η χώρα και οι οποίοι φυλάσσονται στον χώρο του κύριου αποθεματικού χρυσού, στο τέταρτο υπόγειο του κεντρικού κτιρίου της ΤτΕ, που ανακαινίστηκε με νέα συστήματα ασφαλείας.

Με την ολοκλήρωση της ανακαίνισης και του εκσυγχρονισμού του, ο εμβληματικός αυτός χώρος διαθέτει πλέον υπερσύγχρονα μέσα ταξινόμησης, απογραφής και ασφάλειας». Ενδεικτικό των μέτρων ασφαλείας είναι το γεγονός ότι η πόρτα στην αίθουσα φύλαξης ζυγίζει περί τους 100 τόνους και τους κωδικούς ασφαλείας για το άνοιγμά της γνωρίζουν μόνο τρία πρόσωπα. Για να ανοίξει θα πρέπει να είναι παρόντα τουλάχιστον τα δύο.

Η ποσότητα χρυσού που διατηρεί η χώρα μας ανέρχεται σε περίπου 151 τόνους και το 47% αυτής βρίσκεται στην Ελλάδα, ενώ το υπόλοιπο 29%, δηλαδή περί τους 44 τόνους, είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 20%, περί του 30 τόνους, στη Βρετανία και το 4%, περί τους 6 τόνους, στην Ελβετία.

Η ποσότητα χρυσού είναι πάνω – κάτω σταθερή τα τελευταία χρόνια, αλλά η αξία του υπολογίζεται ότι στα τέλη του 2023 υπερέβη τα 9 δισ. ευρώ έναντι 8,3 δισ. ευρώ που ήταν η αξία του στα τέλη του 2022. Η αύξηση είναι συνέπεια της ανόδου της τιμής του χρυσού που έκλεισε στα τέλη του 2023 στα 1.875,20 ευρώ ανά ουγγιά, από 1.706,07 ευρώ ανά ουγγιά στα τέλη του 2022 και 1.609,48 ευρώ στα τέλη του 2021.

Μεταξύ των ράβδων χρυσού που βρίσκονται στο θησαυροφυλάκιο της οδού Ομήρου είναι και κάποιες από αυτές που φυγαδεύτηκαν στην Πραιτώρια της Νότιας Αφρικής, ύστερα από ένα περιπετειώδες ταξίδι στη διάρκεια της Κατοχής. Ο χρυσός, πριν από την εισβολή των Γερμανών, μεταφέρθηκε αρχικά στην Κρήτη, στο υποκατάστημα Ηρακλείου, όπου υπήρχαν αρκετά ασφαλή χρηματοκιβώτια, στις αρχές Φεβρουαρίου του 1941, Καθαρά Δευτέρα. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Αλεξάνδρεια, για να καταλήξει στην Πραιτώρια, όπου και εναποτέθηκε για φύλαξη στα θησαυροφυλάκια της South African Reserve Bank».

Διαδώστε το Εδώ ζεις