Δεν είναι έκπληξη… Και όμως αυτό το νησί “κλέβει την παράσταση” φέτος το καλοκαίρι

Ο τόπος μας

Ίσως κάποιοι δεν το πιστεύουν αλλά τη φετινή σεζόν η Σάμος είναι ένας από τους κορυφαίους ελληνικούς προορισμούς τη με την πληρότητα σε πολλά καταλύματα να αγγίζει το 100%, όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Μάλιστα, πρόσφατα ευρωπαϊκά ΜΜΕ ανακήρυξαν τη Σάμο ως τον πιο ανερχόμενο προορισμό, ενώ η δημοφιλία του νησιού φαίνεται να μην εξαντλείται στους ξένους τουρίστες από αγορές της Βόρειας Ευρώπης, που παραδοσιακά επισκέπτονται το νησί, καθώς το νησί το επιλέγουν και αρκετοί Έλληνες επισκέπτες ακόμα και για τριήμερες εξορμήσεις, δεδομένης της εύκολης πρόσβασης μέσω συνεχών πτήσεων.

Η Σάμος έχει μπει πλέον για τα καλά στον τουριστικό χάρτη και καθιερώνεται ως ένας βασικός προορισμός τόσο για ξένους όσο και για Έλληνες επισκέπτες.

Το νησί γνωρίζει μεγάλη τουριστική κίνηση τη θερινή περίοδο. Από όλα τα νησιά της Ελλάδας είναι εκείνο που βρίσκεται κοντινότερα στην Τουρκία, από την οποία τη χωρίζει το Στενό της Μυκάλης, που στο ύψος του Ποσειδωνίου έχει πλάτος γύρω στα 750 μέτρα (ελληνικά χωρικά ύδατα).

Είναι από τα ομορφότερα και πιο πράσινα νησιά της Ελλάδας. Εκτός από τις κορυφές του όρους Κερκετεύς όλο το υπόλοιπο νησί καλύπτεται από οργιαστική βλάστηση. Πυκνά δάση, ελιές, αμπέλια και οπωροφόρα καλύπτουν σχεδόν όλη την έκτασή της από τα υψώματα των βουνών μέχρι τις ακτές.

Πώς η Σάμος έγινε ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς

Γιατί στη Σάμο;

Στη Σάμο βρίσκεται το Ευπαλίνειο όρυγμα, υπόγειο υδραγωγείο και σημαντικό τεχνικό έργο της αρχαιότητας, που περιγράφηκε από τον Ηρόδοτο. Η σήραγγα μήκους 1.036 μέτρων ανοίχτηκε ταυτόχρονα από τις δύο πλευρές του βουνού και οι δυο σήραγγες συναντήθηκαν περίπου στο μέσον, με ακρίβεια αξιοθαύμαστη για τα τεχνικά μέσα της εποχής. Άλλο σημαντικό αξιοθέατο είναι το Ηραίον. Στα αρχαία χρόνια, ο ναός της Ήρας, το Ηραίον ήταν ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Ηρόδοτο. Τα ερείπια του ναού βρίσκονται κοντά στο σύγχρονο Ηραίον, το οποίο είναι ένας παραθαλάσσιος τουριστικός οικισμός.

Οι λάτρεις τις πεζοπορίας θα βρουν στο νησί 32 σηματοδοτημένες πεζοπορικές διαδρομές 240 χιλιομέτρων περίπου, από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη, που συνδέουν χωριά μεταξύ τους, οδηγούν σε ερημικές παραλίες, ψηλές κορφές, πυκνά δάση, ξωκλήσια, ερείπια της αρχαιότητας.

Και πάλι από το Ποτάμι μπορεί κανείς να ξεκινήσει για να επισκεφτεί τους καταρράκτες. Οι καταρράκτες είναι νερό του ποταμιού που πέφτει από ψηλά και σχηματίζει μια μικρή λιμνούλα. Εκεί το καλοκαίρι μαζεύονται εκατοντάδες ντόπιοι και ξένοι και θαυμάζουν την άγρια ομορφιά, χωρίς βέβαια να παραλείπουν να δροσιστούν κάτω από τα νερά που πέφτουν με ορμή. Επίσης πολλά αξιοθέατα έχουν χαρακτηριστεί μνημεία της UNESCO.