Ο παράδεισός του… Εδώ ο Άγγελος Σικελιανός εμπνεύστηκε τις μεγάλες του ποιητικές συλλογές

Ιστορίες ζωής...

Ο Άγιος Νικόλαος, ένα μικροσκοπικό νησί, 3 χλμ πριν την είσοδο της Λευκάδας, ήταν το ησυχαστήριο του ποιητή Άγγελου Σικελιανού. Πάνω στο νησάκι βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Σικελιανός έζησε τα καλύτερά του χρόνια στο ερημικό αυτό νησάκι. Ξαπλωμένος πολλές φορές μέσα στη ρηχή θάλασσα, και με τα χέρια ακουμπισμένα στη ξηρά, σ’ ένα σανίδι-πινακίδα έγραφε τα ποιήματά του. Τις βροχερές μέρες και τα ατελείωτα βράδια του χειμώνα, κλεισμένος με την γυναίκα του, Εύα, διάβαζε και έγραφε. Εκεί στον Άϊ-Νικόλα γεννήθηκε και το μοναδικό τους παιδί, ο Γλαύκος.

Ένας μικρός επίγειος παράδεισος, που βρέχεται από τα νερά του Ιονίου, στέκεται σαν φρουρός στην είσοδο της Λευκάδας. Το νησάκι είναι ένα από τα πιο μαγευτικά τοπία που μπορεί να συναντήσει κανείς. Επίπεδο σαν μια τεράστια αμμουδιά, με ελάχιστη βλάστηση, περιτριγυρισμένο από κρυστάλλινα νερά όπου παιχνιδίζουν όλες οι αποχρώσεις του μπλε κάτω από το φως του ήλιου. Μπουκέτα κρίνων στολίζουν το τοπίο, σκορπώντας παντού το άρωμά τους.

Αυτόν τον παραδεισένιο τόπο λάτρεψε η Εύα, γυναίκα του ποιητή μας Άγγελου Σικελιανού και ήθελε να το αγοράσει, χωρίς επιτυχία.

Το ελληνικό νησί που είναι όλο παραλία και έχει πάνω μόνο ένα ...

Πάνω σ’ αυτόν τον εξωτικό προορισμό με τους ευωδιαστούς «κρίνους της Εύας» έζησαν ο Άγγελος Σικελιανός, η γυναίκα του και το παιδί τους Γλαύκος, με μόνη παρέα τους φίλους τους, τους αγνούς ψαράδες, με τους οποίους άρεσε στον Άγγελο Σικελιανό να συζητά και να μοιράζεται εμπειρίες.

Σ’ αυτό το νησάκι, ο Άγγελος Σικελιανός, κάτω από το γαλήνιο βλέμμα του Αγίου Νικολάου, εμπνεύστηκε και συνέγραψε με ασυγκράτητη έμπνευση τις μεγάλες του ποιητικές συλλογές. Το μοναδικό κτίσμα που υπάρχει πάνω στο νησί είναι το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

Ένας παράδεισος για τον ποιητή μας, Άγγελο Σικελιανό, ο οποίος ακόμη και σήμερα μαγεύει τον επισκέπτη με την ιδιαίτερη μορφολογία του που θυμίζει εξωτικό προορισμό.