“Δυστυχώς, συνέβη…”. Η αφιέρωση στην μικρή εγγονή του, Ίριδα, λίγες ώρες πριν…

Πρόσωπα

Στο βουνό Νταουλαγκίρι, που ανήκει στην οροσειρά των Ιμαλαΐων, άφησε την τελευταία του πνοή ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης Αντώνης Συκάρης... Είναι ο μοναδικός Ελληνας που έχει σκαρφαλώσει πέντε από τις 14 κορυφές της γης (Grand Slam), πάνω από τα 8.000 μέτρα. Ανάμεσά τους, Everest 8.848m – Kangchenjunga 8.586m – Manaslu 8.163m – Lhotse 8.516m – Annapurna 8.091m. Στα 31 χρόνια της ορειβατικής του ζωής έχει πραγματοποιήσει 63 ορειβατικές αποστολές και έχει σκαρφαλώσει συνολικά σε 153 κορυφές στο εξωτερικό!

Ο έμπειρος ορειβάτης βρισκόταν σε υψόμετρο 7.400 μέτρων αλλά στις 4:00 το ξημέρωμα ώρα Νεπάλ, «έσβησε» ύστερα από τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια και έλλειψη πρόσθετου οξυγόνου.

Το Νταουλαγκίρι, λόγω του απότομου αναγλύφου του και του κακού καιρού που συνήθως έχει, θεωρείται δύσκολη ανάβαση και πολλοί ορειβάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στις πλαγιές του. Το 1969 επτά μέλη μιας αμερικάνικης αποστολής, και το 1978 τέσσερα μέλη μιας γιαπωνέζικης χάθηκαν κατά την ανάβαση. Εκεί έχουν χάσει τη ζωή τους και οι γνωστές αλπινίστριες Σαντάλ Μοντύ, το 1998, και Τζινέτ Χάρρισον το 1999 από χιονοστιβάδες.

Ο οδηγός του περιμένει μια ομάδα διάσωσης κοντά στο Camp III, ενώ αναμένεται να γίνει η περισυλλογή και της σορού του Αντώνη Σύκαρη. Σύμφωνα με δημοσίευμα η οικογένειά του έχει ενημερωθεί για τo τραγικό συμβάν. Λίγες ώρες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή ο Αντώνης Συκάρης είχε φθάσει στην κορυφή του Dhaulagiri, στα 8.167 μέτρα.

Ακριβώς 21 ώρες πριν είχε κάνει αναρτήσεις στα social media του, γράφοντας ότι στις 12:50 ώρα Νεπάλ έφθασε στην κορυφή αφιερώνοντάς την σε φίλους, την οικογένειά του και ειδικά την εγγονή του. Είναι τραγικό ότι λίγες ώρες αργότερα από την τρομερή καταπόνηση άφησε την τελευταία του πνοή…

Η τελευταία ανάρτηση του Αντώνη Συκάρη:

«Σήμερα, 11 Απριλίου 2022, η ώρα 12:50 -ώρα Νεπάλ, βρίσκομαι στην κορυφή του Dhaulagiri 8.167 μέτρα.Θέλω να αφιερώσω αυτή την κορυφή: Στον Νίκο Παπανδρέου και την οικογένειά του.

Στον Μπάμπη Τσουπρά και στην οικογένειά του.Και στον Ερμή – Θεοφάνη Θεοχαροπουλο.Ακόμα θέλω να αφιερώσω αυτή την κορυφή σε όλους τους Έλληνες, σε όλους τους ορειβάτες και στη μικρή μου Ίριδα, την εγγονή μου.

Ιριδά μου είμαι στην κορφή!!! Ο “πα” είναι στην κορυφή!!! Ευχαριστώ όλους τους φίλους μου που μέσα από τα social με υποστήριξαν και με βοήθησαν να φτάσω στην κορυφή! Χάρη σε αυτούς το πέτυχα!!! Σας αγαπώ όλους!!!».