Από αυτόν έμαθαν οι Ελληνίδες νοικοκυρές την μπεσαμέλ, τα πιροσκί και την μπουγιαμπέσα…

Πρόσωπα Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, στις 2 Μαρτίου του 1958, απεβίωσε ο αρχιμάγειρας, Νικόλαος Τσελεμεντές. Σπούδασε μαγειρική στη Βιέννη και γυρνώντας εργάστηκε για διάφορες πρεσβείες.

Στην Αμερική δούλεψε σε μερικά απ’ τα ακριβότερα εστιατόρια του κόσμου, κάνοντας παράλληλα και ανώτερες σπουδές μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής και διαιτολογίας. Γύρισε στην Ελλάδα το 1932, ίδρυσε μια μικρή σχολή μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής και κυκλοφόρησε το γνωστό βιβλίο του με συνταγές, που όντας ο πρώτος ολοκληρωμένος οδηγός μαγειρικής, γνώρισε πάνω από δεκαπέντε επίσημες ανατυπώσεις τις επόμενες δεκαετίες.

Επηρεασμένος απ’ τη γαλλική κουζίνα, υπήρξε εκσυγχρονιστής της ελληνικής κουζίνας, καθώς χάρη σ’ αυτόν οι Ελληνίδες νοικοκυρές έμαθαν τη μπεσαμέλ, τα πιροσκί και τη μπουγιαμπέσα, πράγμα που κατά μερικούς ισοδυναμούσε με “νόθευση” της ελληνικής κουζίνας με ευρωπαϊκά στοιχεία. Το όνομά του είναι σήμερα συνώνυμο των οδηγών μαγειρικής, ενώ χρησιμοποιείται και σαν πείραγμα προς κάποιον που ξέρει να μαγειρεύει πολύ καλά.

Σύνολο επισκέψεων 4,133 , Σήμερα 1