Ένα “παγκόσμιο μνημείο” που τρομάζει και σήμερα… Σκορπά χιλιάδες θανάτους σε κάθε έκρηξη…

Σαν Σήμερα

Στις 11 Μαρτίου, σαν σήμερα, του 1669, σημειώνεται μια μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνα. Τρεις χιλιάδες άνθρωποι που ζούσαν στις πλαγιές του βουνού πέθαναν από ασφυξία. Η στάχτη και η λάβα ολοκλήρωσαν την καταστροφή καθώς σκέπασαν ολόκληρη την περιοχή σε ακτίνα 100 μιλίων.

Το πύρινο ποτάμι της λάβας κατευθύνθηκε στην πόλη Κατάνια, που βρισκόταν μόλις 18 μίλια από την θάλασσα. Εκείνη την εποχή στην πόλη ζούσαν 20.000 κάτοικοι. Οι περισσότεροι δεν κατάφεραν να διαφύγουν. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια οι κάτοικοι οργάνωσαν μια επιχείρηση για να διακόψουν την ροή της λάβας προς την πόλη τους. Για εβδομάδες πολεμούσαν με το φυσικό φαινόμενο όμως τελικά η λάβα έφτασε στην πόλη, έλιωσε τα αρχαία εξωτερικά της τείχη και 17.000 άνθρωποι αβοήθητοι έβρισκαν τραγικό θάνατο…

Η Αίτνα είναι το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης και το πιο θανατηφόρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι και το 1669, είχε σημειωθεί έκρηξη, με περισσότερους από 15.000 ανθρώπους να χάνουν την ζωή τους από τους καπνούς, την λάβα και τις κατολισθήσεις.

Παρά το γεγονός πως θεωρείται μια ωρολογιακή βόμβα που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί, το γόνιμο έδαφος στις πλαγιές του βουνού οδήγησε στην δημιουργία πολλών μικρών χωριών στους πρόποδες του.

Τον Ιούνιο του 2013, η UNESCO ανακοίνωσε την ένταξη της Αίτνας στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Σύνολο επισκέψεων 1,346 , Σήμερα 1