Γιατί, ειδικά οι άντρες, πρέπει να τρώνε κολοκυθόσπορο…

Διατροφή

Ο κολοκυθόσπορος (πασατέμπος) έχει γίνει πολύ δημοφιλής, καθώς συμπεριλαμβάνεται σε συνταγές για πολύσπορες ζύμες, σε σνακς του εμπορίου, σε κοκτέιλ ξηρών καρπών. Δικαιολογημένα γιατί, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η κατανάλωση μόνο μικρής ποσότητας από αυτά τα σποράκια μπορεί να σας προσφέρει μια σημαντική ποσότητα υγιών λιπαρών, μαγνησίου και ψευδαργύρου.

Οι σπόροι κολοκύθας περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως τα καροτενοειδή και τη βιταμίνη Ε. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να προστατεύουν τα κύτταρά σας από επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από πολλές ασθένειες.

Η φυτοστερόλη και τα υψηλά ποσοστά λινολενικού  οξέος στον κολοκυθόσπορο, περίπου 45%, δρουν ως φάρμακο ενάντια σε παθήσεις της ουροδόχου κύστης και του προστάτη. Οι φυτοστερόλες των σπόρων κολοκύθας μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (BPH), μια κατάσταση στην οποία ο προστάτης αδένας διευρύνεται, προκαλώντας προβλήματα στην ούρηση.

Αρκετές μελέτες σε ανθρώπους διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση αυτών των σπόρων μείωσε τα συμπτώματα που σχετίζονται με την πάθηση. Σε μια μονοετή μελέτη σε περισσότερους από 1.400 άνδρες με καλοήθη υπερπλασία προστάτη, η κατανάλωση σπόρων κολοκύθας μείωσε τα συμπτώματα και βελτίωσε την ποιότητα ζωής.

Περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι η λήψη σπόρων κολοκύθας ή των προϊόντων τους, ως συμπληρωμάτων, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μιας υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης. Μια μελέτη σε 45 άνδρες με υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη, διαπίστωσε ότι 10 γραμμάρια εκχύλισμα σπόρου κολοκύθας καθημερινά βελτίωσαν τη λειτουργία των ούρων.