Η “Αλίκη” στο στρατό… Σήμερα έπεσε ένα ισχυρό “κάστρο” των ανδρών…

Σαν Σήμερα

Ήταν αδιανόητο εκείνη την εποχή… Και όμως έγινε…

Σαν σήμερα, στις 6 Φεβρουαρίου του 1979, κατατάχθηκαν στο στρατό οι πρώτες 95 από τις 220 γυναίκες που συνολικά επιλέχθηκαν. Παρουσιάστηκαν στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων στου Γουδή.

Ένα χρόνο νωρίτερα είχε ψηφιστεί ο νόμος από την κυβέρνηση της ΝΔ, «περί εθελοντικής στράτευσης των γυναικών». Το κάλεσμα απευθυνόταν σε γυναίκες από 18 έως 32 χρονών και απόφοιτες Λυκείου. Ήταν τομή στην σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, καθώς πρόκειται για την πρώτη θεσμοθετημένη παρουσία της γυναίκας στον στρατό, σε έναν καθαρά ανδροκρατούμενο χώρο.

 Όπως προβλεπόταν απ’ το Σύνταγμα η θητεία διαρκούσε 14 μήνες, με δυνατότητα παράτασης μέχρι 24 μήνες. Η εκπαίδευση ξεκίνησε αμέσως μετά την κατάταξη, στο ειδικά διαμορφωμένο για την γυναικεία εκπαίδευση, στρατόπεδο. Διήρκεσε 7 εβδομάδες.  Περιλάμβανε διδασκαλία βολής με σύγχρονα τουφέκια, ατομική τακτική για το πεδίο της μάχης και σωματική προπόνηση από γυμνάστρια.

Οι γυναικείες οργανώσεις της εποχής, που εκείνη την εποχή είχαν δυναμική παρουσία στην κοινωνία, αντέδρασαν στην στράτευση των γυναικών, παρά το γεγονός ότι είχε πέσει το ισχυρό ανδρικό «κάστρο» του Στρατού.

Σύνολο επισκέψεων 1,584 , Σήμερα 1