Έκπληκτοι και οι επιστήμονες… Η Σάμος “περπάτησε” 37 εκατοστά προς το νότο και “ψήλωσε” κατά 25 εκατοστά… Δείτε τις εικόνες

Περιβάλλον

Έκπληκτοι οι επιστήμονες καταγράφουν τις επιπτώσεις του μεγάλου φονικού σεισμού στη Σάμο από ένα ρήγμα μήκους 39 χιλιομέτρων… Ήδη, σύμφωνα με τις έρευνες που πραγματοποιούνται, το νησί παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μετατόπιση εδάφους που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, ύστερα από μεγάλο σεισμό.  Μάλιστα, στο Καρλόβασι  η μετατόπιση εδάφους φτάνει στα 37 εκατοστά προς νότο, ενώ στο Βαθύ αγγίζει τα 6,5 εκατοστά επίσης προς νότο…

Παράλληλα, οι επιστήμονες εντόπισαν και μία εντυπωσιακή ανύψωση της Σάμου κατά 18-25 εκατοστά. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ερευνητικής ομάδας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από τα σημαντικότερα ευρήματα είναι η τεκτονική ανύψωση, που παρατηρήθηκε τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο τμήμα, δηλαδή στο ανερχόμενο τέμαχος του ρήγματος, που ενεργοποιήθηκε στο θαλάσσιο χώρο βόρεια του νησιού.

Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε εκτεταμένη έρευνα πεδίου για το σεισμό της Σάμου, τις επιπτώσεις του στα κτήρια, τα συνοδά γεωδυναμικά φαινόμενα, το τσουνάμι και τις σημαντικές εδαφικές παραμορφώσεις. Όπως σημειώνεται στο βόρειο μέρος η τεκτονική ανύψωση πιστοποιήθηκε σε παράκτιες θέσεις στο Καρλόβασι, ενώ στο νότιο μέρος σε παράκτιες θέσεις στο Ποτοκάκι, στο Πυθαγόρειο και στην Ψιλή Άμμο.

Από το σύνολο των επιτόπιων παρατηρήσεων προκύπτει ότι η μόνιμη σεισμική ανύψωση του νησιού είναι της τάξης των 18-25 εκατοστών.

Επίσης, στην έρευνα σημειώνεται ότι, σημαντικές εδαφικές μεταβολές είναι και οι κατολισθήσεις, οι οποίες συνδέονται γεωδυναμικά με το υποθαλάσσιο σεισμικό ρήγμα με διεύθυνση Α-Δ και με κλίση προς Βορρά. Χαρακτηριστική περίπτωση, τονίζεται, είναι η κατολίσθηση στην παραλιακή θέση Αυλάκια με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας. Επιπρόσθετες σημαντικές καταπτώσεις βράχων αναφέρθηκαν στον Κερκετέα στα νότια του Καρλοβασίου.

Διαδώστε το Εδώ ζεις