Διάβασαν το άρθρο 877
Σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων του διάσημου πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, μία κουταλιά ελαιόλαδο την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από άνοια.
Η μελέτη περιελάμβανε 92.000 ενήλικες συμμετέχοντες και όπως έδειξε, η κατανάλωση τουλάχιστον 7 γραμμαρίων – κάτι περισσότερο από μισή κουταλιά της σούπας- ελαιόλαδου καθημερινά συνδέθηκε με 28% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια, σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν πότε ή σπάνια ελαιόλαδο.
Είναι η πρώτη μελέτη που διερεύνησε εάν η βασική μεσογειακή διατροφή συνδέεται με τον κίνδυνο θανάτου από την άνοια.
“Η μελέτη μας ενισχύει τις διατροφικές οδηγίες που συνιστούν φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο και δείχνει πως υποστηρίζουν όχι μόνο την υγεία της καρδιάς, αλλά δυνητικά και την υγεία του εγκεφάλου”, ανέφεραν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. “Η επιλογή του ελαιόλαδου αντί της μαργαρίνης είναι μια ασφαλής επιλογή και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανατηφόρου άνοιας”, τόνισαν.
Η αντικατάσταση 5 γραμμαρίων – περίπου 1,2 κουταλάκια του γλυκού – μαργαρίνης με ελαιόλαδο συσχετίστηκε με 8% έως 14% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια.
Τα πιθανά οφέλη του ελαιόλαδου για την υγεία του εγκεφάλου θα μπορούσαν να οφείλονται σε αντιοξειδωτικές ενώσεις που μπορούν να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό (κυτταρικός φραγμός που περιορίζει την είσοδο ουσιών στον εγκέφαλο), επηρεάζοντας άμεσα τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι επίσης πιθανό το ελαιόλαδο να έχει έμμεση επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου ωφελώντας την καρδιαγγειακή υγεία. Πηγή JAMA Network Open.