Σώθηκε ένα από τα τελευταία ρέματα της Αττικής. Ήθελαν να γίνει… τσιμέντο

Περιβάλλον

Δικαιώθηκαν οι πολυετείς προσπάθειες περιβαλλοντικών οργανώσεων για την σωτηρία του ρέματος της Πικροδάφνης με την απόφαση 2313/2020 του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το Δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης που υπέβαλαν η Προστασία της Φύσης (Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης), η Elliniki Ornithologiki Etaireia, η Anima, η Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης, καθώς και ενεργοί πολίτες που εδώ και πολλά χρόνια υπερασπίζονται την Πικροδάφνη.

Η απόφαση του ΣτΕ ακύρωσε τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου της Περιφέρειας Αττικής για την διευθέτηση του ρέματος. Η Πικροδάφνη είναι ένα από τα τελευταία ρέματα του λεκανοπεδίου που διατηρεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την φυσικότητά του. Τα σχεδιαζόμενα έργα, που ακυρώθηκαν από το ΣτΕ, θα το μετέτρεπαν ουσιαστικά σε έναν τσιμεντένιο αγωγό ομβρίων υδάτων, χωρίς να ακουμπήσουν άλλα χρόνια προβλήματα (αυθαίρετα, στενώσεις, επιχώσεις κ.ο.κ.).

Πέρα από την ακύρωση του έργου, βάσει της νομολογίας το ΣτΕ υποχρεώνει την Διοίκηση:

– να προχωρήσει σε άμεση οριοθέτηση του ρέματος στο σύνολό του,

– να προστατεύσει ουσιαστικά το ρέμα απαγορεύοντας την ανέγερση νέων οικοδομών εντός του ρέματος,

– να απογράψει τα αυθαίρετα εντός του ρέματος και να απαγορεύσει αποφάσεις αναστολής ή εξαίρεσης της κατεδάφισής τους.

Η φωτογραφία είναι του Άρη Βιδάλη και αναδημοσιεύεται από την οργάνωση Προστασία της Φύσης (Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης)

Σύνολο επισκέψεων 1,789 , Σήμερα 1