Παιδική παχυσαρκία… Δεν οφείλεται μόνο στην κακή διατροφή. Μήπως φταίει και η μητέρα;

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ - ΣΧΕΣΕΙΣ Υγεία

Η παχυσαρκία και ιδίως η παιδική, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι το 1/3 του πληθυσμού το 2030 , δηλαδή περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν το χαρακτηριστικό του παχύσαρκου.

Όπως ε[πισημαίνουν ειδικοί επιστήμονες, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, τα αίτια της παιδικής παχυσαρκίας δεν είναι μόνο η διατροφή, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, ο τρόπος ζωής, τα γονίδια κλπ, αλλά ανάγονται στην ενδομήτρια ζωή και στη παχυσαρκία της μητέρας.

Από τη δεκαετία του 90, τότε που η ιατρική κοινότητα εστίασε στο πρόβλημα, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι ακόμη και πριν τη γέννηση παιδιών το ενδομήτριο περιβάλλον είναι αυτό που παρεμβαίνει και κάνει το μεταβολικό προγραμματισμό για κάτι που θα συμβεί στο μέλλον, ύστερα από δύο- τρεις γενιές.

Από τις μελέτες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι οι υπέρβαρες ή οι παχύσαρκες μητέρες κάνουν πιο συχνά μεγάλα παιδιά, καισαρικές τομές, δεν θηλάζουν, ενώ ο θηλασμός είναι μέτρο πρόληψης κατά της παχυσαρκίας και άλλων νοσημάτων διότι εμπεριέχει την έννοια της αυτορρύθμισης. Πολλές δε γυναίκες, σε ποσοστό μέχρι και 30% μετά τον τοκετό, δεν χάνουν τα κιλά της εγκυμοσύνης κι αυτό δημιουργεί προβλήματα, μεταξύ άλλων και στις επόμενες κυήσεις.

Είναι γεγονός ότι οι περισσότερες μελέτες κατατάσσουν την Ελλάδα μεταξύ των πρωταθλητών της παιδικής παχυσαρκίας ( στις πρώτες τρεις χώρες παχυσαρκίας ή υπερβαρίας). «Δυστυχώς αυξάνονται τα περιστατικά βαρέως πασχόντων (τύπου 2, 3) κάτι πολύ ανησυχητικό το οποίο συνδέεται και με την πανδημία του κορονοϊού (και τις νέες συνήθειες διατροφής, απομόνωσης κλπ), λ’ένε οι επιστήμονες. “Δυστυχώς όμως το προσδόκιμο ζωής για τις επόμενες γενιές, με τα σημερινά δεδομένα, θα είναι μικρότερο”, επισηναίνουν.

Οι συμβουλές των επιστημόνων

Οι ειδικοί επιστήμονες συμβουλεύουν τις μητέρες να θηλάζουν τα παιδιά τους μέχρι την ηλικία των 12 μηνών, να δίνουν στερεές τροφές από τους έξι μήνες ζωής του παιδιού, αλεσμένα φρούτα και όχι χυμούς, γλυκά, να γίνεται μέτρηση λίπους στη διαδικασία ανάπτυξης του παιδιού, φυσική δραστηριότητα, ένα γεύμα με την οικογένεια για να δίνει το παράδειγμα κλπ. Όσο για τη «βεβαιότητα» ότι το λίπος των παιδιών θα γίνει ύψος, τονίζουν ότι είναι μύθος.

Μέχρι την ηλικία των 5 χρονών τα παιδιά έχουν πρότυπα τους γονείς, ύστερα τους δασκάλους και στην εφηβεία τους φίλους. Στα κυλικεία των σχολείων θα πρέπει να υπάρχουν τροφές με μεγάλη διατροφική αξία και όχι «σκουπίδια». Ο δε καλός ύπνος με μεγάλη διάρκεια για τα παιδιά των προσχολικών ηλικιών, μέχρι 14 ώρες, είναι επιβεβλημένος για μια καλύτερη ανάπτυξη και μελλοντική ζωή, σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες και έρευνες.

Σύνολο επισκέψεων 7,129 , Σήμερα 1