Το μυστικό της μακροζωίας βρίσκεται και στη διατροφή… Με μία αλλαγή κερδίζετε χρόνια ζωής

Διατροφή

Νέα έρευνα έδειξε πως το μυστικό της μακροζωίας βρίσκεται και στη διατροφή. Συγκεκριμένα, μια μικρή αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες μπορεί να αποφέρει περισσότερα χρόνια ζωής.

Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, η ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης από φυτικές, αντί ζωικές πηγές, μπορεί να μειώσει συνολικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Συγκεκριμένα, για κάθε 3% της ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας ενός ατόμου από φυτικές αντί ζωικές πρωτεΐνες, ο συνολικός κίνδυνος μειώθηκε κατά 10%.

Τα αποτελέσματα της διατροφικής αλλαγής ήταν πιο εμφανή μετά την αντικατάσταση των αυγών με φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως προϊόντα ολικής άλεσης ή δημητριακά (24% χαμηλότερος κίνδυνος στους άνδρες και 21% στις γυναίκες) ή του κόκκινου κρέατος (13% χαμηλότερος κίνδυνος στους άνδρες, 15% στις γυναίκες).

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο των ΗΠΑ, ο περιορισμός του κόκκινου κρέατος μπορεί να φανεί επωφελής, αρκεί να έχει βρεθεί το σωστό υποκατάστατο. Για παράδειγμα, αντικατάσταση της ζωικής πρωτεΐνης με τρόφιμα όπως σακχαρούχα ποτά, δεν είναι βέβαιο πως θα είχε αντίστοιχα αποτελέσματα.

Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα διατροφικά στοιχεία περισσότερων από 237.000 άνδρες και 179.000 γυναίκες. Μετά από 16 έτη παρακολούθησης, εντόπισαν οι επιστήμονες ότι κάθε 10 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης αντί ζωικής, μείωνε κατά 12% τον κίνδυνο θανάτου για τους άνδρες και 14% για τις γυναίκες.

Η υπεροχή των φυτικών πρωτεϊνών

Η πρωτεΐνη από το κόκκινο κρέας συνοδεύεται από υψηλότερα ποσοστά κορεσμένων λιπαρών, χοληστερόλης, νατρίου και άλλων θρεπτικών ουσιών όχι τόσο ωφέλιμων για την υγεία. Σε αντίθεση, οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν επιπλέον φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα.

Στα αρνητικά της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων. οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι ενδέχεται τα αμινοξέα που σχηματίζονται από τη διάσπαση της ζωικής πρωτεΐνης να σχετίζονται με τη σκλήρυνση των αρτηριών ή την εμφάνιση φλεγμονής. Επιπροσθέτως, θα μπορούσε να επηρεάζει την υγεία των βακτηρίων του ανθρώπινου εντέρου.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως το ζητούμενο δεν είναι ο ολικός αποκλεισμός των ζωικών τροφών από τη διατροφή, αλλά η αύξηση των φυτικών, με μεγαλύτερη κατανάλωση λαχανικών, τροφίμων ολικής αλέσεως και φρούτων. Πηγή, JAMA Internal Medicine.

 3,329 total views,  5 views today