Η “καρδιά” της Ελλάδας χτυπά σε μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές κοινότητες στον κόσμο

Πολιτισμός

Εγκαινιάστηκε στη Μελβούρνη, στην Αυστραλία, η έκθεση «Ανοιχτοί Ορίζοντες – Αρχαία Ελληνικά Ταξίδια και Επαφές», αποτέλεσμα της συνεργασίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Μουσείου της Μελβούρνης.

Η έκθεση αποτελεί έκφραση αναγνώρισης και απότιση φόρου τιμής στους Έλληνες, που κατοικούν εδώ και πολλές δεκαετίες στην χώρα αυτή, στην Αυστραλία.

Από την πρώιμη αρχαιότητα, οι Έλληνες έστρεψαν το βλέμμα τους προς τους ανοιχτούς ορίζοντες της θάλασσας και έγιναν θαλασσοπόροι, ταξιδιώτες, άποικοι και έμποροι ακολουθώντας τους ναυτικούς δρόμους της Μεσογείου, και όχι μόνο, ανταλλάσσοντας αγαθά, αλλά και ιδέες.

Σήμερα η Αυστραλία φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές κοινότητες στον κόσμο. Η Βικτώρια και η Μελβούρνη αποτελούν την καρδιά της ακμάζουσας ελληνοαυστραλιανής κοινότητας, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην πολυπολιτισμική και κοσμοπολίτικη αυστραλιανή κοινωνία.

Η έκθεση περιλαμβάνει 44 εμβληματικά έργα από τη συλλογή του μεγαλύτερου μουσείου της χώρας, που καλύπτουν μία χρονική περίοδο τεσσάρων χιλιετιών, πολλά από τα οποία ταξιδεύουν για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας. Τα εκθέματα εικονογραφούν την ελληνική εμπορική διασπορά αλλά και τις πολεμικές αναταράξεις, τις ακμάζουσες ελληνικές αποικίες αλλά και τις παροικίες ξένων στον ελλαδικό χώρο, τις εγχώριες θρησκευτικές αντιλήψεις αλλά και την ενσωμάτωση νέων λατρευτικών στοιχείων. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 Αυγούστου 2022.