Οι πρώτοι πρόσφυγες της κλιματικής κρίσης… Από ποιο χωριό μετακινούνται 234 κάτοικοι

Ο τόπος μας

Στη δημιουργία της νέας περιοχής για την μετεγκατάσταση των 234 κατοίκων της Μεταμόρφωσης, του Δήμου Παλαμά Καρδίτσας, προχωρά η κυβέρνηση, με τη συνδρομή των Ελλήνων Βιομηχάνων που θα αναλάβουν τη χορηγία κατασκευής των νέων κατοικιών οικιών, μετά τις πρόσφατες πλημμύρες.

Οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης Καρδίτσας είναι έτοιμοι και επισήμως να γίνουν οι πρώτοι πρόσφυγες της κλιματικής κρίσης στην Ελλάδα σύμφωνα με τα αποτελέσματα του άτυπου δημοψηφίσματος που οργάνωσε η κοινότητα. Όπως αποφάσισαν οι κάτοικοι επιθυμούν να μετακινηθούν σε περιοχή 200 στρεμμάτων, ανάμεσα στον Παλαμά και τα Καλυβάκια. Όπως δηλώνουν “η πολιτεία πρέπει να μας χτίσει νέα σπίτια γιατί δεν φταίμε εμείς που δεν έγιναν τόσα χρόνια τα αντιπλημμυρικά έργα στα ορεινά ώστε να προστατευτούν οι οικισμοί”.

Πάντως, η κυβέρνηση δηλώνει πως “δεν έχει ουδεμία επιθυμία να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση των περιουσιών τους, ταυτόχρονα όμως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη ότι τα σπίτια αυτά, που μπορούν να χρησιμοποιούν το καλοκαίρι, δεν μπορούν να τύχουν της ίδιας προστασίας που θα τύχει η νέα Μεταμόρφωση”.

Το αίτημα μετακίνησης του χωριού βασίστηκε στη μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Παλαμά που χαρακτηρίζει «επιτακτική» την ανάγκη να αλλάξει θέση το χωριό. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, “το χωριό έχει θαφτεί τρεις φορές ως τώρα κάτω από τα λασπόνερα”. Το χωριό έχει πλημμυρίσει ολοκληρωτικά τρεις φορές, το 1953, το 1994 και πρόσφατα (2023 ) με την  θεομηνία Daniel, ενώ οι καταστροφές ήταν πάντα παρόμοιου μεγέθους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, “αυτό οφείλεται , αφενός στην υψομετρική διαφορά της σε σχέση με τον Παλαμά, αφού ο οικισμός της είναι χτισμένος 4 μέτρα πιο χαμηλά και συγκεκριμένα στο χαμηλότερο σημείο του Θεσσαλικού κάμπου, σε υψόμετρο μόλις ενενήντα μέτρων, αφετέρου στη γεωμορφολογία της περιοχής η οποία βρίσκεται ανάμεσα σε ποτάμια, με καταληκτικό σημείο τους την Μεταμόρφωση και τον Βλοχό πριν τη συμβολή τους στον Πηνειό».

Διαδώστε το Εδώ ζεις