Η αγωνία “τσακίζει” τους ασθενείς. Χιλιάδες χειρουργικές επεμβάσεις αναβάλλονται, κάθε εβδομάδα

Υγεία

Δεν φτάνει η αγωνία για να μην “κολλήσουν” τον κορονοϊό, πολλοί έχουν να αντιμετωπίσουν και την μεγάλη αναμονή για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας τους, καθώς αναβάλλονται πολλές χειρουργικές επεμβάσεις, στα ελληνικά νοσοκομεία.

Επιστήμονες της ερευνητικής κοινοπραξίας CovidSurg Collaboration, με επικεφαλής επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, έλαβαν πληροφορίες χειρουργών από 359 νοσοκομεία 71 χωρών. Για την Ελλάδα γίνεται η εκτίμηση για ακυρώσεις περίπου 7.500 χειρουργικών επεμβάσεων, ανά εβδομάδα, κατά το τρίμηνο της κρίσης και ωσότου εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Η βασική αιτία αναβολής ή ακύρωσης των χειρουργείων είναι για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού στους ασθενείς, αλλά και λόγω έκτακτων αναγκών των νοσοκομείων, π.χ. μετατροπή αιθουσών χειρουργείων σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι, εξαιτίας του κορονοιού, περισσότερες από 28 εκατομμύρια χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να ακυρωθούν το 2020. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι στο αποκορύφωμα της Covid-19 η ακύρωση φθάνει το 72,3% των προγραμματισμένων επεμβάσεων παγκοσμίως, δηλαδή σχεδόν τρεις στις τέσσερις. Οι περισσότερες ακυρώσεις αφορούν ορθοπεδικές επεμβάσεις (6,3 εκατομμύρια), ενώ οι ακυρώσεις ή αναβολές επεμβάσεων σε καρκινοπαθείς φέτος εκτιμώνται σε 2,3 εκατομμύρια διεθνώς. Πληροφορίες, βρετανικό περιοδικό χειρουργικής “British Journal of Surgery”, αναδημοσίευση ΑΠΕ-ΜΠΕ