Αυτό ήταν το πρώτο delivery πίτσας στον κόσμο… Και η πρώτη “Μαργαρίτα”

Κόσμος

Μέχρι τα μέσα του 1800 στη Νάπολη, η πίτσα είχε γίνει ένα είδος street food. Επειδή τα συστατικά ντομάτα, μοτσαρέλα και ελαιόλαδο ήταν ευρέως διαθέσιμα στην περιοχή εκείνη την εποχή, η πίτσα ήταν πιθανώς ένα γεύμα για τους ντόπιους αγρότες.

Η πρώτη παραγγελία πίτσας ήταν… βασιλική. Το 1889, ο Ιταλός βασιλιάς Ουμπέρτο Α΄ και η βασίλισσα Μαργαρίτα της Σαβοΐας επισκέφθηκαν τη Νάπολη. Ο θρύλος λέει ότι η βασίλισσα Margherita ήθελε το καλύτερο τοπικό φαγητό που είχε να προσφέρει η Νάπολη και ο βασιλικός σεφ τους ήξερε μόνο τον Raffaele Esposito.

Ο Raffaele Esposito, λοιπόν, κλήθηκε να εντυπωσιάσει τη βασίλισσα με μια από τις διάσημες πίτσες του. Αντί να ρισκάρει τη φήμη του με μία μόνο πίτσα, ο Esposito σκέφτηκε ότι τρεις πίτσες θα ήταν αρκετές. Έφτιαξε μια με σκόρδο, μία  ή με αντζούγιες και η τρίτη με τυρί, βασιλικό και ντομάτα.

Φυσικά, η βασίλισσα Μαργαρίτα και ο βασιλιάς Ουμπέρτο δεν θα ήθελαν να επισκεφθούν την πιτσαρία του Εσποζίτο, έτσι ο σεφ πήγε τις ζεστές πίτσες στο μέρος όπου το βασιλικό ζευγάρι διέμενε κατά την επίσκεψή του στη Νάπολη. Αυτή, λοιπόν, ήταν και η πρώτη παράδοση πίτσας στην καταγεγραμμένη ιστορία. Και κάπως έτσι το delivery πίτσας ξεκίνησε την επιτυχημένη διαδρομή του…

Να σημειωθεί ότι η αγαπημένη πίτσα της βασίλισσας Μαργαρίτας αποτελούνταν από τρία απλά συστατικά: τυρί μοτσαρέλα, βασιλικό και φρέσκες ντομάτες. Το λευκό τυρί, ο πράσινος βασιλικός και η κόκκινη ντομάτα λέγεται ότι αντιπροσωπεύουν τα χρώματα της ιταλικής σημαίας.

Έτσι ο Esposito ονόμασε την πίτσα “Pizza Margherita” προς τιμήν της…