Έκπληκτοι οι αρχαιολόγοι… Έτρωγαν πίτσα και πριν από 2.000 χρόνια; Δείτε τι ανακάλυψαν

Κόσμος

Αρχαιολόγοι στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας ανακάλυψαν τοιχογραφία που απεικονίζει ένα πιάτο, το οποίο ενδέχεται να είναι ο πρόδρομος της ιταλικής πίτσας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας, «αυτό που απεικονίζεται στην τοιχογραφία 2.000 ετών και θυμίζει ατομική στρογγυλή πίτα, αριστερά επάνω στον ασημένιο δίσκο, ίσως και να′ ναι ένας μακρινός πρόγονος του σύγχρονου πιάτου».

Η τοιχογραφία ανακαλύφθηκε στο χολ ενός σπιτιού χτισμένου δίπλα σε ένα αρτοποιείο, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ανασκαφών στο κέντρο της Πομπηίας και συγκεκριμένα, σε μια από τις εννέα συνοικίες στις οποίες χωρίζεται η αρχαία πόλη.

Οι αρχαιολόγοι της Unesco, εικάζουν ότι η ζύμη στην αποκαλυφθείσα τοιχογραφία, που εν μέρει θυμίζει και ένα είδος ψωμιού, ενδέχεται να τρωγόταν συνοδεία φρούτων, όπως ρόδια ή χουρμάδες ή με μπαχαρικά και σάλτσα πέστο.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με το BBC, υποθέτουν πως ο πίνακας θέτει ως στόχο να δείξει την αντίθεση μεταξύ ενός «λιτού και απέριττου γεύματος» και της «πολυτέλειας των ασημένιων δίσκων».

Πομπηία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν «πίτσα» σε τοιχογραφία 2.000 ετών |  HuffPost Greece ΔΙΕΘΝΕΣ

Σημειώνουν πως «ησκέψη αυτή μας παραπέμπει στην πίτσα, που επινοήθηκε ως ένα ”φτωχικό” πιάτο στη νότια Ιταλία και σήμερα, έχει κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο και σερβίρεται ακόμα και σε εστιατόρια βραβευμένα με αστέρι Μichelin».

Η καταστροφική ηφαιστειακή έκρηξη του Βεζούβιου, το 79 μ.Χ., έθαψε τη ρωμαϊκή πόλη κάτω από παχιά στάχτη. Αυτό απέκρυψε ένα σωρό θησαυρούς, που οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν να φέρνουν σιγά-σιγά στο φως, ήδη από την ανακάλυψή της, τον 16ο αιώνα μ.Χ., όταν η Πομπηία άρχισε να θεωρείται περιοχή τεράστιου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.