Σπάνιο απόσπασμα. Δείτε τη μοναδική αναμέτρηση δύο θρύλων του ευρωπαϊκού και αμερικάνικου μπάσκετ

Η Ελλάδα παλιά...

Η UNESCO καθιέρωσε την 27η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο ως προς την αξία της οπτικοακουστικής αρχειακής κληρονομιάς και της διάσωσής της για τις μελλοντικές γενιές.

Το οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό μας επιτρέπει να δούμε και να ακούσουμε περιεχόμενο σχετικό με πρόσωπα και γεγονότα του παρελθόντος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας.

Για αυτό δείτε απόσπασμα από έναν μοναδικό αγώνα μπάσκετ από τις 20 Οκτωβρίου 1983 στο Αλεξάνδρειο της Θεσσαλονίκης, όπου αναμετρήθηκαν για πρώτη και τελευταία φορά δύο θρύλοι του ευρωπαϊκού και αμερικάνικου μπάσκετ: Ο Νίκος Γκάλης και ο Μάικλ Τζόρνταν.

Ο Νίκος Γκάλης είχε ήδη ξεχωρίσει για το ταλέντο τις ικανότητές του ως νέος παίκτης του Άρη, ενώ ο Μάικλ Τζόρνταν είχε διακριθεί στο κολεγιακό πρωτάθλημα και λίγους μήνες μετά θα υπέγραφε την ιστορική μεταγραφή του στους Chicago Bulls ξεκινώντας την τεράστια καριέρα του στο NBA. Ο αγώνας έλαβε χώρα στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Θεσσαλονίκης, Δημήτρια ’83 και μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι της ΕΡΤ2.

Στο απόσπασμα προβάλλονται στιγμιότυπα του αγώνα κυρίως με προσπάθειες των Τζόρνταν και Γκάλη οι οποίοι πέτυχαν 34 και 24 πόντους αντίστοιχα. Το τελικό σκορ ήταν 100-83 υπέρ της ομάδας του κολεγίου North Carolina, αν και στο πρώτο μέρος του αγώνα η εθνική Ελλάδος προηγήθηκε με 53-45.

Δείτε το σπάνιο απόσπασμα από το αρχείο της ΕΡΤ