Εδώ ο… Στουρνάρας, του 13ου αιώνα π.χ, κατέγραφε τις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών

Πολιτισμός

Τον 13ο αι. π.Χ., το μυκηναϊκό ανάκτορο της Πύλου φρόντιζε να συντάσσει φορολογικούς καταλόγους για τις τακτοποιημένες, τις εκκρεμείς, τις ληξιπρόθεσμες και τις προσεχείς οφειλές των υπηκόων του.

Παραδείγματος χάριν, στις πινακίδες Ma 225 και Ma 365 της ίδιας χρονιάς, το ανάκτορο καταγράφει ως εκκρεμείς ορισμένες περυσινές οφειλές (pe-ru-si-nu-wa o-pe-ro), απαλλάσσει τους χαλκουργούς της περιοχής re-u-ko-to-ro από τον φετινό φόρο (za-we-te ka-ke-we o-u-di-do-si) και σημειώνει πως οι χαλκουργοί της περιοχής ro-u-so θα δώσουν τις εισφορές τους το επόμενο έτος (a2-te-ro we-to di-do-si).

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι οργανώνουμε τις υποχρεώσεις, τους στόχους, τις προσδοκίες και τον απολογισμό μας με βάση τους κύκλους του χρόνου. Στην περίπτωση μάλιστα των ελληνόφωνων, ορίζουμε τον χρόνο εδώ και 33 αιώνες με τις ίδιες ακριβώς λέξεις: πέρυσι, φέτος, το επόμενο έτος. Λέξεις με τις οποίες ευχόμαστε υγεία, τύχη αγαθή και ευτυχία για το 2022!

Στην παρακάτω φωτογραφία εικονίζεται λεπτομέρεια της πινακίδας, με την καταγραφή της φορολογικής υποχρέωσης των χαλκουργών της περιοχής ro-u-so για το επόμενο έτος, ενώ διακρίνονται τα δακτυλικά αποτυπώματα του δημιουργού της. Η φωτογραφία αναδημοσιεύεται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο