Όλα θα συμβούν για τον εορτασμό… Θα ντύσουν Εύζωνα το διάσημο αγοράκι των Βρυξελλών που ουρεί…

Πολιτισμός

Το φημισμένο αγαλματάκι των Βρυξελλών, Manneken Pis, (ο μικρός που κατουράει) θα ντυθεί Εύζωνας, την Πέμπτη 25 Μαρτίου, για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Μάλιστα σε ειδική τελετή  που θα πραγματοποιηθεί θα παραβρεθεί και ο Έλληνας πρέσβης στο Βέλγιο, Διονύσιος Καλαμβρέζος.

Σημειώνεται ότι και το 2011 οι Βέλγοι είχαν ντύσει το διάσημο αγοράκι τσολιά, σε ένδειξη συμπαράστασης στη χώρα μας για την κρίση χρέους και τις χρηματαγορές.

Το μικρό μπρούτζινο αγαλματίδιο (Μάνεκεν Πις) βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία των Βρυξελλών, Γκραντ Πλας, αποτελεί σύμβολο των Βρυξελλών και προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Το Μάνεκεν Πις (Manneken Pis, (σε μετάφραση «ο μικρός που κατουράει» στην τοπική διάλεκτο) σχεδιάστηκε από τον Ζερόμ Ντυκενουά και τοποθετήθηκε στη θέση του 1618 ή το 1619. Το άγαλμα έχει ύψος 61 εκατοστά. Το Μάνεκεν Πις βρίσκεται κοντά στην Γκραντ Πλας, δύο τετράγωνα πίσω από το δημαρχείο.

Στη σημερινή θέση του αγάλματος υπήρχε ένα πέτρινο άγαλμα, τουλάχιστον από τον 15ο αιώνα. Αυτό το άγαλμα αποφασίστηκε λόγω της φθοράς που είχε υποστεί να αντικατασταθεί με ένα μπρούτζινο, το οποίο κατασκευάστηκε από τον Ντυκενουά. Το άγαλμα έχει κλαπεί αρκετές φορές, η πρώτη φορά το 1745, όταν το άγαλμα κλάπηκε από τους Άγγλους, και δύο χρόνια μετά το άγαλμα κλάπηκε από ένα Γάλλο στρατιώτη. Το 1817 το άγαλμα κλάπηκε ξανά από ένα φυλακισμένο και βρέθηκε σπασμένο. Τα κομμάτια χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του σημερινού αγάλματος.

Δεν είναι γνωστό γιατί κατασκευάστηκε αυτό το άγαλμα, αλλά υπάρχουν διάφοροι λαϊκοί μύθοι. Ένας μύθος λέει ότι το άγαλμα το τοποθέτησαν οι γονείς ενός παιδιού το οποίο είχε χαθεί, αλλά στη συνέχεια βρέθηκε με τη βοήθεια των χωρικών. Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι ένα αγόρι κατάσκοπος είδε κατά τη διάρκεια μιας πολιορκίας ότι κάποιοι επιχείρησαν να ανατινάξουν τα τείχη της πόλης, κάτι το οποίο προσπάθησε να αποτρέψει κατουρώντας το φυτίλι, με αποτέλεσμα να το σβήσει.

Το άγαλμα συχνά ντύνεται με ρούχα. Το πρώτο ρούχο παρουσιάστηκε το 1698 και από τότε έχουν παρουσιαστεί περισσότερα από 900 κοστούμια. Στο μουσείο της πόλης των Βρυξελλών εκτίθενται περισσότερα από 100. Σε κάποιες περιπτώσεις το άγαλμα αντί για νερό ουρεί μπύρα…

Σύνολο επισκέψεων 2,350 , Σήμερα 3