Πίνετε καφέ; Κάποτε για αυτό θα σας… πετούσαν στη θάλασσα, το… καλύτερο

Και όμως συμβαίνει...

Ο καφές είναι ένα ρόφημα παγκοσμίως διαδεδομένο… Ημερησίως παράγονται και πωλούνται στην αγορά 7 εκατομμύρια τόνοι καφέ ανά τον κόσμο.

Και όμως κάποτε η κατανάλωση του καφέ τιμωρούνταν ακόμη και με… θάνατο.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, ο Οθωμανός Σουλτάνος ​​Μουράτ Δ’ αντιπαθούσε τα καφενεία, καθώς νόμιζε ότι εκεί οι άνθρωποι συνωμοτούσαν εναντίον του. Το 1633, τιμωρούσε την κατανάλωση καφέ στην Κωνσταντινούπολη, με θάνατο. Δεν ήταν ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος ηγέτης που αποδοκίμασε τον καφέ.

Μεταξύ του 16ου και του 18ου αιώνα, πολλοί Ευρωπαίοι και ηγεμόνες της Μέσης Ανατολής προσπάθησαν να απαγορεύσουν το δημοφιλές ρόφημα.

Ο Μουράτ IV ήταν ο σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας 1623-1640 και πήρε το θρόνο σε ηλικία 11 χρονών. Λίγο μετά την έναρξη της θητείας του , ο Μουράτ έκανε το στόχο του να καθαρίσει τη διαφθορά που είχε ταλαιπωρήσει τις προηγούμενες σουλτάνων. Ως μέρος αυτής της εκστρατείας, ο Μουράτ απαγορεύει το αλκοόλ, τον καπνό και τον καφέ στην Κωνσταντινούπολη και φτάνει στο σημείο να διατάζει εκτελέσεις σε όποιον παραβαίνει τον νόμο.

Μερικά αρχεία δείχνουν ότι οι τιμωρίες του Μουράτ ξεκίνησαν ως λιγότερο σοβαρές – ξυλοδαρμοί, και ρίξιμο των παραβατών στα νερά του Βοσπόρου. Άλλα αρχεία λένε ότι δεν έδειχνε έλεος. Υπάρχουν ιστορίες ότι ο Μουράτ IV μεταμφιέζονταν σε αστό και τριγυρνούσε στους δρόμους και τις ταβέρνες της Κωνσταντινούπολης αργά τη νύχτα, ψάχνοντας για τους παραβάτες των διαταγμάτων του. Αφού έβρισκε κάποιον να πίνει καφέ υπό την κάλυψη του σκότους, αποκάλυπτε την ταυτότητά του και διέταζε τον αποκεφαλισμό του παραβάτη επί τόπου.

Σύνολο επισκέψεων 2,928 , Σήμερα 1