Η ζωή επέστρεψε… 14 χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές…

Μία εικόνα... μία αλήθεια

Δεκατέσσερα χρόνια μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Πάρνηθα και ο πληθυσμός των κόκκινων ελαφιών του Εθνικού Δρυμού πολλαπλασιάζεται φτάνοντας σήμερα πάνω από 1.000!, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγουν οι περιβαλλοντολόγοι.

Το κόκκινο ελάφι (Cervus elaphus) είναι ο κυρίαρχος της πανίδας στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας. Η ονομασία κόκκινο οφείλεται στο καφέ-κόκκινο χρώμα του τριχώματος και έχει δοθεί στο ελάφι αυτό, για να ξεχωρίζει από το άλλο είδος ελαφιού της Ελλάδας, το πλατώνι (Cervus dama ή Dama dama). Το κόκκινο ελάφι υπάρχει σε όλη την έκταση του Δρυμού. Τον χειμώνα κατεβαίνει σε περιοχές με μικρότερο υψόμετρο για αναζήτηση τροφής. Το φθινόπωρο, που είναι η περίοδος αναπαραγωγής του, οι φωνές των ενήλικων αρσενικών που καλούν τα θηλυκά, ακούγονται σε όλο το βουνό.

Το ελάφι έχει εξαιρετική όσφρηση που του επιτρέπει να μυρίζεται τους εχθρούς και να αναγνωρίζει τους ομοειδείς του. Σε κάθε μάτι, κάτω από την εσωτερική γωνία της οφθαλμικής κόγχης, ανοίγεται ένα δακρυϊκό βοθρίο, το οποίο στα αρσενικά εκκρίνει ένα λιπαρό και αρωματικό υγρό. Τις εκκρίσεις αυτές αποθέτει στο έδαφος ή τη βλάστηση και το μήνυμα που μεταφέρουν μεταδίδεται για πολλές ώρες ίσως και μέρες.

Μέχρι πρόσφατα, θεωρείτο ότι ο κύριος ρόλος των ουσιών αυτών ήταν το σημάδεμα της επικράτειας, σήμερα όμως πιστεύεται ότι πρόκειται για έναν πολύπλοκο κώδικα επικοινωνίας που ρυθμίζει πολλές, άγνωστες ακόμα, πτυχές της κοινωνικής τους ζωής, όπως οι σχέσεις ιεραρχίας. Η φωτογραφία αναδημοσιεύεται από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.