Δείτε ένα σπάνιο βίντεο. Αυτό είναι το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο που κινείται στον ωκεανό

VIDEO Κόσμος Περιβάλλον

Το βρετανικό ερευνητικό πλοίο RRS Sir David Attenborough πλησίασε σε απόσταση αναπνοής το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου, το οποίο παρασύρεται από τα νερά της Ανταρκτικής.

Το A23a, όπως ονομάζεται, έχει έκταση περίπου 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποκολλήθηκε από τις ακτές της Ανταρκτικής το 1986, αλλά σχεδόν αμέσως κόλλησε στον πυθμένα του ωκεανού και παρέμεινε για πολλά χρόνια στη θάλασσα Γουέντελ. Στις 24 Νοεμβρίου, το παγόβουνο αποκολλήθηκε εκ νέου και άρχισε να κινείται προς τον Νότιο Ωκεανό.

Οι ερευνητές κατάφεραν επίσης να πάρουν δείγματα από το παγόβουνο, τα οποία ελπίζουν ότι θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον Νότιο Ωκεανό και τους οργανισμούς που ζουν εκεί.

«Γνωρίζουμε ότι αυτά τα γιγάντια παγόβουνα μπορούν να παρέχουν θρεπτικά συστατικά στα νερά από τα οποία περνούν, δημιουργώντας ακμάζοντα οικοσυστήματα σε λιγότερο παραγωγικές κατά τα άλλα περιοχές», δήλωσε η Λόρα Τέιλορ, βιογεωχημικός και μέλος της αποστολής, όπως αναφέρει η Daily Mail.

«Ωστόσο δεν γνωρίζουμε ποια είναι η διαφορά που μπορούν να κάνουν τα συγκεκριμένα παγόβουνα, η κλίμακα τους και η προέλευσή τους σε αυτή τη διαδικασία. Πήραμε επίσης δείγματα των επιφανειακών υδάτων του ωκεανού. Αυτά θα μας βοηθήσουν να προσδιορίσουμε ποια ζωή θα μπορούσε να σχηματιστεί γύρω από το A23a και πώς αυτό το παγόβουνο και άλλα επηρεάζουν τον άνθρακα στον ωκεανό και την ισορροπία του με την ατμόσφαιρα», εξήγησε η Τέιλορ.

Δείτε το βίντεο από το Assosiated Press