Κυκλοφορεί στις ελληνικές θάλασσες και αν το πατήσεις μουδιάζεις από το… ηλεκτροσόκ

Περιβάλλον

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα είδη σαλαχιών που κυκλοφορούν και στις ελληνικές θάλασσες είναι ένα νυκτόβιο είδος. Μεταξύ των ψαράδων είναι γνωστό ως «μουδιάστρα» λόγω του ισχυρού αλλά όχι επικίνδυνου ηλεκτροσόκ που προκαλεί σε όποιον το πλησιάσει. Στις ελληνικές θάλασσες ζουν τα είδη “tοrpedο marmοrata” (τορπίλη η μαρμαρώδης) και “tοrpedο galνanii” (τορπίλη η στικτή) που το μήκος τους κυμαίνεται από τριάντα μέχρι εξήντα εκατοστά. Η σάρκα τους είναι ζελατινώδης και έχει άσχημη γεύση.

Το ηλεκτρικό όργανό της βρίσκεται μεταξύ κεφαλής και θωρακικών πτερυγίων και αποτελείται από πολλές εκατοντάδες εξαγωνικά πρίσματα, κάθετα επί της επιφανείας του σώματός της. Κάθε πρίσμα φέρει πολυάριθμα ηλεκτρικά πλακίδια. Ο αριθμός των πρισμάτων μπορεί να φθάνει και τα 900 από τα οποία έκαστο περιλαμβάνει περί τα 2.500 πλακίδια. Τα ηλεκτρικά στοιχεία γενικώς που μπορεί να διαθέτει στο σύνολό της φθάνει περίπου τα 2.250.000!
Είναι πράγματι εντυπωσιακό το όλο σύστημά της: κάθε στοιχείο είναι συνδεδεμένο μέσω νεύρων με τον εγκέφαλο της νάρκης, αλλά ταυτόχρονα μεμονωμένο από τα γειτονικά του στοιχεία μέσω μιας μονωτικής ουσίας.

Marbled Electric Ray (Torpedo marmorata) - Atlantis Gozo

Οι άνω επιφάνειες των στοιχείων αντιστοιχούν προς τους θετικούς πόλους μιας ηλεκτρικής στήλης (+), ενώ οι κάτω προς τους αρνητικούς (-). Η τελειότητα του συστήματος αυτού μπορεί να προκαλέσει ισχυρό ηλεκτρικό σοκ στον επιτιθέμενο ή σε όποιον, κατά λάθος, την πατήσει ή την ακουμπήσει.

Συγκεκριμένα μπορεί να προκαλέσει έως και 100 ηλεκτρικές εκκενώσεις ανά δευτερόλεπτο, αλλά κάθε φορά με πιο αδύνατη ένταση. Σε λίγο όμως τα κύτταρα γεμίζουν ξανά με ηλεκτρισμό, ώστε να είναι ικανή να χτυπήσει ξανά. Αναφέρεται ότι η ένταση της ηλεκτροπληξίας που προκαλεί η τορπίλη, μπορεί να φθάσει, ανάλογα με το είδος και μέγεθός της, τα 220 βολτ , που σημαίνει ότι κατορθώνει με αυτόν τον τρόπο να παραλύσει ή ακόμα να επιφέρει τον θάνατο στο θύμα της. Για τον άνθρωπο ο ηλεκτρισμός της νάρκης δεν είναι θανατηφόρος, όμως είναι εξαιρετικά επώδυνος.