Θα νεκρώσουν ολόκληρες περιοχές της Γης… Εφιαλτικές προβλέψεις για το μέλλον μας…

Κόσμος

Οι επιστήμονες του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού προειδοποιούν ότι ολόκληρες περιοχές της Γης δεν θα είναι πλέον κατοικήσιμες τις επόμενες δεκαετίες λόγω των κυμάτων καύσωνα που θα είναι πιο συχνά και πιο έντονα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

«Με βάση την τρέχουσα πορεία, τα κύματα καύσωνα ενδέχεται να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα σωματικά και κοινωνικά όρια στη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών”, σημειώνουν και προσθέτουν: “Αυτή η κατάσταση θα σημάνει «δεινά και απώλειες ανθρώπινων ζωών σε μεγάλη κλίμακα, μετακινήσεις πληθυσμών και επιδείνωση των ανισοτήτων».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι καύσωνες αποτελούν τον πιο θανατηφόρο μετεωρολογικό κίνδυνο. Σκοτώνουν ήδη χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο και πιστεύουν οι ερευνητές πως “θα γίνουν ακόμη πιο θανατηφόροι καθώς επιτείνεται η κλιματική αλλαγή”. Σημειώνεται ότι τα κύματα καύσωνα ευθύνονται για κάποιες από τις πιο φονικές καταστροφές που έχουν καταγραφεί ποτέ. Υπενθυμίζουν τον βαρύ απολογισμό του καύσωνα του 2003 στην Ευρώπη, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι, και το κύμα καύσωνα στη Ρωσία το 2010 που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 55.000 ανθρώπους.

Σύμφωνα με έρευνα των επιστημόνων, ο αριθμός των φτωχών που θα ζουν σε συνθήκες ακραίας ζέστης σε αστικές περιοχές θα αυξηθεί κατά 700% ως το 2050.