Ένα κομμάτι από τον Πύργο του Άιφελ θα κρέμεται στο στήθος των Ολυμπιονικών

Κόσμος

Σε χρυσό, ασήμι και χαλκό, τα μετάλλια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων των Παρισίων, που παρουσιάσθηκαν σήμερα θα «φέρουν» τον Πύργο του Άιφελ με ένα εξάγωνο κομμάτι του συμβόλου της γαλλικής πρωτεύουσας. Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν για τους Ολυμπιακούς από τις 26 Ιουλίου – 11 Αυγούστου και για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, από τις 28 Αυγούστου – 8 Σεπτεμβρίου.

Κάθε ένα από τα 5.084 μετάλλια που θα απονεμηθούν στην κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη, φέρει στην μπροστινή πλευρά του, ένα σιδερένιο εξάγωνο από τον Πύργο του Άιφελ, ενώ κυριαρχεί το λογότυπο «Paris-2024».

Τα 18 γραμμάρια του Πύργου του Άιφελ σε κάθε μετάλλιο εξήχθησαν από κομμάτια του ιστορικού συμβόλου και προέρχονταν από ανακαινίσεις του μνημείου, ενώ φυλάσσονταν κρυφά σε υπόστεγα στα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας.

Στη δεξιά πλευρά, απεικονίζονται χαραγμένες οι μορφές της θεάς της νίκης, Αθηνάς, το Παναθηναϊκό στάδιο και η Ακρόπολη, όπως απαιτείται από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), αλλά το «Παρίσι 2024», έλαβε μία ειδική άδεια, προκειμένου να αναπαρίσταται στα μετάλλια και ο Πύργος του Αίφελ.

Τα μετάλλια που θα κατασκευαστούν από το νομισματοκοπείο του Παρισιού, θα έχουν διάμετρο 85 mm, πάχος 9,2 mm, με διαφορετικά βάρη και συγκεκριμένα 529 g για το χρυσό, 525 g για το αργυρό και 455 g για το χάλκινο.