Το μέγιστο προσκύνημα των Ελλήνων από Ανατολή και Δύση. Γνωρίστε την πολιτιστική κληρονομιά μας

Πολιτισμός

Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας

Το Ιερό του Διός στην εύφορη και ειδυλλιακή κοιλάδα της Ολυμπίας, αποτέλεσε το μέγιστο προσκύνημα των Ελλήνων από Ανατολή και Δύση. Απλώνεται στους νοτιοδυτικούς πρόποδες του κατάφυτου Κρονίου λόφου, μεταξύ των ποταμών Αλφειού και Κλαδέου, οι οποίοι συναντώνται σε αυτή την περιοχή.

Κατά το μεγαλύτερο μέρος των ιστορικών χρόνων αλλά και κατά την ρωμαϊκή περίοδο, «ο κάλλιστος της Ελλάδος τόπος», κατά τον ρήτορα Λυσία, βρισκόταν στην επικράτεια της ιερής πόλης – κράτους της Ήλιδας. Οι κοσμικοί και θρησκευτικοί της άρχοντες κατάφεραν να δημιουργήσουν μια εντελώς ξεχωριστή πανήγυρη προς τιμή του πολεμικού θεού Δία, με λαμπρές τελετουργίες που τις πλαισίωσαν με καλά οργανωμένους αθλητικούς αγώνες, καθιερώνοντας μάλιστα για πρώτη φορά την δεσμευτική για όλους τους Έλληνες ιερή εκεχειρία που σήμαινε την παύση των εχθροπραξιών, παρέχοντας την δυνατότητα της ασφαλούς προσέλευσης, συμμετοχής στα δρώμενα της Ολυμπίας και επιστροφής στη πατρίδα.

Αεροφωτογραφία του Αρχαιολογικού χώρου Ολυμπίας όπου διακρίνεται σχεδόν το σύνολο των μνημείων της Ίερής Άλτης

Έτσι, παρά την απομονωμένη θέση της κοντά στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου, η Ολυμπία εξελίχθηκε από νωρίς στο σημαντικότερο θρησκευτικό και αθλητικό κέντρο όλων των Ελλήνων, ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες, απέκτησαν ακτινοβολία και λάμψη που διήρκεσε αιώνες, φτάνοντας ως και την σύγχρονη εποχή.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, γνωστός και ως ιερή Άλτη, περιλαμβάνει το Ιερό του Δία με τους ναούς και τα οικοδομήματα λατρευτικού χαρακτήρα καθώς και διάφορα άλλα κτίρια εκτός του ιερού περιβόλου, όπως το εργαστήριο του Φειδία όπου ο μεγάλος γλύπτης φιλοτέχνησε το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, τις αθλητικές εγκαταστάσεις (Γυμνάσιο – Παλαίστρα) και εγκαταστάσεις κοσμικού χαρακτήρα που εξυπηρετούσαν την διοίκηση του ιερού και τη διαμονή των επισκεπτών, όπως το Πρυτανείο, ο Θεηκολεών το Λεωνιδαίον, οι Θέρμες κ.α. Οι φωτογραφίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, αναδημοσιεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού.

Η Κρυπτή Στοά είναι η θολωτή σήραγγα μήκους 32 μέτρων που συνδέει το Στάδιο με την ιερή Άλτη της Ολυμπίας.

Σύνολο επισκέψεων 3,418 , Σήμερα 1