Δεν είναι καλά τα νέα για τις γυναίκες που κάνουν ημιμόνιμο μανικιούρ. Το πρόβλημα υγείας

Υγεία

Πολλές γυναίκες ίσως δυσφορίσουν από την είδηση… Ωστόσο καλό είναι να γνωρίζουν τι λένε επιστήμονες και η απόφαση είναι δική τους αν θα αποδεχθούν τα συμπεράσματα των επιστημόνων ή θα αδιαφορίσουν θεωρώντας υπερβολική την πληροφορία…

Σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας οι συσκευές στεγνώματος που χρησιμοποιούν τα κέντρα αισθητικής εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές οι συσκευές αυτές, που μοιάζουν με μικρά σολάριουμ, εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία ενεργοποιεί τα χημικά που περιέχει το τζελ, προκειμένου να γίνει ο πολυμερισμός και να σταθεροποιηθεί το υλικό στην επιφάνεια των νυχιών.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως παρότι η λάμπα ενός στεγνωτήρα βερνικιού νυχιών εκπέμπει διαφορετικό φάσμα υπεριώδους ακτινοβολίας από μια συσκευή σολάριουμ, ακόμη και η λίγη ακτινοβολία που εκπέμπει, εξακολουθεί να διαπερνά το ανθρώπινο δέρμα με άγνωστες επιπτώσεις.

Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ελάχιστη ή καμία συσχέτιση μεταξύ των συσκευών αυτών και του καρκίνου του δέρματος σε επίπεδο πληθυσμού, η νέα μελέτη κατέληξε σε ανησυχητικά συμπεράσματα.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι πριν από τη μελέτη δεν υπήρχαν στοιχεία για το τι κάνουν αυτές οι συσκευές στα ανθρώπινα κύτταρα. Τα ευρήματα των επιστημόνων υποδεικνύουν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία των στεγνωτήρων νυχιών μπορεί να βλάψει το DNA ανθρώπων. Διαπίστωσαν ότι μόνο μία 20λεπτη συνεδρία με ένα στεγνωτήρα νυχιών, οδήγησε στο θάνατο το 30% των κυττάρων σε ένα τρυβλίο Petri (κυλινδρικό πιάτο που χρησιμοποιείται από τους βιολόγους και άλλους βιοεπιστήμονες για την καλλιέργεια μικροοργανισμών).

Τρεις διαδοχικές 20λεπτες συνεδρίες ανέβασαν αυτό το ποσοστό στο 65-70%. Επιπλέον, οι ερευνητές βρήκαν ενδείξεις μιτοχονδριακής βλάβης και βλάβης του DNA, καθώς και μεταλλάξεις που έχουν καταγραφεί σε ασθενείς με καρκίνο του δέρματος. Πηγή, περιοδικό Nature Communications.