Ξεπερνά τα 115 χρόνια ζωής… Και με τη συμβουλή της θα συμφωνήσουν πάρα πολλοί…

Και όμως συμβαίνει... Πρόσωπα

Πλέον ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο είαι μια Ισπανίδα γεννημένη στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Έχει ζήσει 115 χρόνια… Και όταν η συζήτηση φτάνει στο ζήτημα της μακροζωίας και τα μυστικά για την εξασφάλισή της, η γνώμη της έχει αξία..  Η Μαρί Μπράνιας Μορέρα γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο στις 4 Μαρτίου 1907, επτά χρόνια πριν από την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο «βιογραφικό» της αναφέρει ότι είναι «πολύ μεγάλη αλλά όχι ηλίθια». Συνεπώς, οι συμβουλές της έχουν μια αξία. Και ποια είναι η Νο1 συμβουλή για μια υγιή μακροημέρευση; «Μακριά από τους τοξικούς ανθρώπους»…

«Είναι καλά στην υγεία της και συνεχίζει να εκπλήσσεται και να είναι ευγνώμων για την προσοχή που απολαμβάνει», σύμφωνα με τον οίκο ευγηρίας όπου ζει τα τελευταία 22 χρόνια.

Η Μορέρα αποδίδει, όπως αναφέρει, τη μακροζωία της στην τάξη, την ηρεμία, την καλή σχέση με την οικογένεια και τους φίλους, την επαφή με τη φύση, τη συναισθηματική σταθερότητα, χωρίς ανησυχία και λύπη, πολλή θετικότητα και παραμονή μακριά από τοξικούς ανθρώπους. «Πιστεύω ότι η μακροζωία είναι και το να είσαι τυχερός. Τύχη και καλή γενετική», συμπληρώνει με αρκετή δόση ρεαλισμού.

Η Μορέρα είπε ότι έχει «πολύ κακές αναμνήσεις» από τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο, ο οποίος ξέσπασε το 1936, όταν ήταν 29 ετών. Παντρεύτηκε τον σύζυγό της, έναν Καταλανό γιατρό, το 1931. Μετά από ώρες αναμονής για τον ιερέα, είπαν στο ζευγάρι ότι αυτός είχε πεθάνει.

«Δεν υπήρχε τηλέφωνο. Ενα αυτοκίνητο έπρεπε να κατέβει στην πόλη για να αναζητήσει έναν διαθέσιμο ιερέα. Εκείνη την εποχή, σε ολόκληρη την επαρχία της Χιρόνα, πρέπει να υπήρχαν περίπου 50 αυτοκίνητα», θυμάται.

Η Μαρί Μπράνιας Μορέρα έχει τρία παιδιά, 11 εγγόνια και 13 δισέγγονα. Το 2020, νίκησε τον κορονοϊό μέσα σε λίγες μέρες αφού μολύνθηκε, μόλις μερικές εβδομάδες μετά τον εορτασμό των 113ων γενεθλίων της.

Σύνολο επισκέψεων 3,855 , Σήμερα 2