Ξεχνάτε να πίνετε νερό; Μάθετε τι μπορεί να σας συμβεί από την έλλειψη…

Υγεία

Συνεχείς μελέτες επιστημόνων καταδεικνύουν ότι το νερό και η ενυδάτωση μπορούν να παίξουν ρόλο στην πρόληψη και τη διαχείριση των συμπτωμάτων άγχους.

Ομάδα ερευνητών επικεντρώθηκε στους διάφορους τρόπους με τους οποίους η ενυδάτωση επηρεάζει την υγεία. Τα αποτελέσματα ήταν ελπιδοφόρα. Συνολικά, τα αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός, η εχθρότητα, η σύγχυση και η ένταση καθώς και η κούραση βρέθηκαν να αυξάνονται με την αφυδάτωση. Επιστήμονες προκάλεσαν σε ανθρώπους ήπια αφυδάτωση και βρήκαν αυξημένες αναφορές έντασης ή άγχους και κόπωσης στους συμμετέχοντες.

Ανακάλυψαν επίσης ότι οι άνθρωποι που πίνουν πολύ νερό, όταν μειώνουν την πρόσληψή του, είναι λιγότερο ήρεμοι. Όταν οι ερευνητές αύξησαν την πρόσληψη νερού στους συμμετέχοντες, τα άτομα της μελέτης ένιωσαν περισσότερη ευχαρίστηση.

Επίσης διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που πίνουν πέντε ή περισσότερα ποτήρια νερό την ημέρα έχουν χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους. Συγκριτικά, η κατανάλωση λιγότερων από δύο ποτήρια την ημέρα διπλασιάζει τον κίνδυνο.

Σχεδόν κάθε σωματική λειτουργία βασίζεται στο νερό. Επειδή το 75% του εγκεφαλικού ιστού είναι νερό, η αφυδάτωση μειώνει την παραγωγή ενέργειας στον εγκέφαλο και μπορεί να αλλάξει τη δομή του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να επιβραδύνει και να μην λειτουργεί σωστά. Σε μοριακό επίπεδο, εάν τα επίπεδα νερού είναι πολύ χαμηλά, τα εγκεφαλικά μας κύτταρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά, με τον εγκέφαλο να δείχνει σημάδια ότι εργάζεται σκληρότερα για να ολοκληρώσει τις εργασίες του.

Τα κύτταρά μας αναγνωρίζουν την αφυδάτωση ως απειλή για την επιβίωση και αυτό οδηγεί σε  κατάσταση άγχους. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής (χημικός αγγελιοφόρος μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων) που σταθεροποιεί τη διάθεσή μας και ρυθμίζει τα συναισθήματα. Κατά την αφυδάτωση, αγωνιζόμαστε να πάρουμε τις χημικές ουσίες που απαιτούνται για την παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλό μας.

Σύνολο επισκέψεων 2,436 , Σήμερα 1