Αυτό το δηλητηριώδες φυτό παράγει την δραστική ουσία κατά του κορωνοϊού. Υπάρχει και στην Ελλάδα

Υγεία

Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, αποφασίστηκε να ενταχθεί στο θεραπευτικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης της νόσου covid-19 η, από του στόματος χορηγούμενη, κολχικίνη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης καναδικής μελέτης στην οποία υποδεικνύεται σημαντικό θεραπευτικό όφελος για τους ασθενείς.

Η κολχικίνη παράγεται στη φύση σε μεγάλες ποσότητες, κυρίως σε είδη της οικογένειας Colchicaceae. Στην Ελλάδα συναντώνται 32 είδη και 3 υποείδη του γένους Colchicum, από τα οποία τα 13 είναι ενδημικά, συναντώνται δηλαδή μόνο στη χώρα μας.

Αυτό το πανέμορφο αλλά και πολύ δηλητηριώδες φυτό μεγαλώνει κυρίως σε υγρά μέρη, σε λιβάδια και ξέφωτα από δάση. Είναι πολύ δηλητηριώδες φυτό, εξ αιτίας της τοξικής ουσίας κολχικίνης Colchicine (αλκαλοειδές) που περιέχεται σε όλα τα μέρη του φυτού.
Η δηλητηρίαση από αυτό το φυτό μοιάζει με την δηλητηρίαση από αρσενικό, γι’ αυτό και ονομάστηκε «φυτικό αρσενικό». Τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από λίγες ώρες και λιγότερα από 2 γραμμάρια είναι ικανά να σκοτώσουν ένα παιδί.

Η κολχικίνη έχει χρησιμοποιηθεί για την ουρική αρθρίτιδα, σαν αντιαρθριτικό, αντιαλγικό. Επίσης έχει την ικανότητα να σταματά τη διαίρεση των κυττάρων (κυτταροστατικό), αλλά η τοξικότητα του είναι αποτρεπτική για να χρησιμοποιηθεί εναντίον του καρκίνου.

Σύνολο επισκέψεων 1,486 , Σήμερα 1