Ο βυθός είναι γεμάτος με αμφορείς κρασιού της μέσης βυζαντινής περιόδου

Πολιτισμός

Πρόκειται για τον νέο υποθαλάσσιο αρχαιολογικό χώρο του Δυτικού Παγασητικού. Είναι το υστερορωμαϊκό ναυάγιο στο Ακρωτήρι Γλάρος.

Το δυτικό τμήμα του ακρωτηρίου του Γλάρου είναι κατάσπαρτο με άγκυρες κυρίως της Μέσης Βυζαντινής περιόδου. Μια προσεκτικότερη μελέτη των συγκεντρώσεων και της κατάστασης ορισμένων, σε συνδυασμό με τη συγκέντρωση της κεραμικής, πιθανότατα να εξιστορούν τη ναυάγηση ενός μεγάλου εμπορικού πλοίου του 12ου-13ου αι. μ.Χ. Το φορτίο του αποτελούνταν από αμφορείς μεταφοράς κρασιού.

Το πλήθος και η διασπορά της κεραμικής δίνουν την εντύπωση ενός μεγάλου φορτίου και, συνεπώς, πλοίου. Ανάλογα με τη διαδρομή, ο καταδυόμενος επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει την εξέλιξη των τύπων αγκυρών διαφόρων εποχών, την εξιστόρηση των τελευταίων στιγμών ενός ναυαγίου μέσω των αγκυρών του, καθώς και τον συνδυασμό του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των καταλοίπων ναυαγίου. Στις φωτογραφίες του Matteo Collina βλέπετε σώμα βυζαντινού αμφορέα (πάνω) και μία βυζαντινή μεταλλική άγκυρα (κάτω). Αναδημοσιεύεται από το υπουργείο Πολιτισμού.

Μπορεί να είναι εικόνα φύση

Σύνολο επισκέψεων 3,070 , Σήμερα 1