Είναι η μεγαλύτερη, σε μέγεθος, Κόρη της Ακρόπολης…

Πολιτισμός

Είναι η «Κόρη του Αντήνορα». Η μεγαλύτερη σε μέγεθος Κόρη της Ακρόπολης. Οι κνήμες και το αριστερό χέρι βρέθηκαν το 1882-1883 ανατολικά του Παρθενώνα ενώ το υπόλοιπο άγαλμα και η βάση το 1886 στον ονομαζόμενο «λάκκο των Κορών», στα βορειοδυτικά του Ερεχθείου.

Η Κόρη φορά χιτώνα με μακριά μανίκια και από πάνω ιμάτιο που συγκρατείται στον δεξί βραχίονα με ανάγλυφα κουμπιά. Όπως έδειξαν οι φασματοσκοπικές αναλύσεις, τα ρούχα ήταν πλούσια διακοσμημένα με διάσπαρτους ζωγραφιστούς ρόδακες, ταινίες και περίτεχνους μαιάνδρους σε γαλάζιο και κόκκινο χρώμα, σήμερα οξειδωμένο.

Στο δεξί χέρι η Κόρη θα κρατούσε κάποια προσφορά και με το αριστερό θα ανέσυρε τον χιτώνα της στο πλάι, για να διευκολύνει τον βηματισμό της. Τα μαλλιά της πέφτουν κυματιστά στη ράχη και μπροστά σχηματίζουν μπούκλες που απλώνονται ανά τέσσερις σε κάθε στήθος. Στο κεφάλι φορά στεφάνη διακοσμημένη με χρώμα και πρόσθετα μεταλλικά κοσμήματα που έχουν χαθεί, ίσως άνθη. Μεταλλικά θα ήταν και τα σκουλαρίκια, στερεωμένα στις τρύπες των αυτιών, ενώ το βραχιόλι στον αριστερό καρπό είναι ανάγλυφο. Τα μάτια ήταν κατασκευασμένα από υαλώδες υλικό, οι βλεφαρίδες από χαλκό και τα βλέφαρα τονισμένα με μαύρο χρώμα.

Στην κορυφή του κεφαλιού σώζεται χάλκινο στέλεχος μηνίσκου. Ωστόσο ορισμένοι μελετητές θεωρούν ότι στη συγκεκριμένη Κόρη το στέλεχος στήριζε λοφίο κράνους και ότι το άγαλμα απεικονίζει τη θεά Αθηνά, η οποία στο δεξί χέρι θα κρατούσε δόρυ και όχι προσφορά όπως οι άλλες Κόρες.

Το επίκρανο της βάσης, πάνω στην οποία στέκει η Κόρη, είναι διακοσμημένο με εναλλασσόμενα κόκκινα και γαλάζια φύλλα ενώ στην μπροστινή όψη είναι χαραγμένη η επιγραφή: ΝΕΑΡΧΟΣ ΑΝΕΘΕΚΕΝ [HΟ ΚΕΡΑΜΕ]ΥΣ ΕΡΓΟΝ ΑΠΑΡΧΕΝ ΤΑΘ[ΕΝΑΙΑΙ]. ΑΝΤΕΝΟΡ ΕΠ[ΟΙΕΣΕΝ H]Ο ΕΥΜΑΡΟΣ Τ[Ο ΑΓΑΛΜΑ], δηλαδή «Ο κεραμέας Νέαρχος αφιέρωσε το άγαλμα στην Αθηνά ως απαρχή. Το κατασκεύασε ο Αντήνορας, ο γιος του Ευμάρου». Πηγή, Μουσείο Ακρόπολης

Σύνολο επισκέψεων 2,698 , Σήμερα 1