Μαγευτικό θέαμα… Η Nasa εντόπισε αστέρια που μοιάζουν με χριστουγεννιάτικο δέντρο. Δείτε την εικόνα

Κόσμος

Η NASA, με τις υψηλής ευκρίνειας διαστημικές φωτογραφίες της απαθανάτισε ένα μαγευτικό θέαμα… Κατεγράφη νέα εικόνα ενός σμήνος νεαρών αστεριών, γνωστό και ως «Σύμπλεγμα Χριστουγεννιάτικο Δέντρο»…

Η ηλικία του είναι μεταξύ ενός και πέντε εκατομμυρίων ετών, περίπου 2.500 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Τα αστέρια αυτά είναι μικρότερα και μεγαλύτερα από τον Ήλιο. Μερικά είναι λιγότερο από το ένα δέκατο της μάζας του Ήλιου, ενώ άλλα που περιέχουν περίπου επτά ηλιακές μάζες.

Όπως αναφέρει η NASA, αυτή η νέα σύνθετη εικόνα ενισχύει την ομοιότητα με ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο μέσω επιλογών χρωμάτων και περιστροφής. Τα μπλε και άσπρα φώτα (που αναβοσβήνουν στην κινούμενη έκδοση αυτής της εικόνας) είναι νεαρά αστέρια που εκπέμπουν ακτίνες Χ που ανιχνεύθηκαν από το αστεροσκοπείο ακτίνων Χ Chandra της NASA.

Τα οπτικά δεδομένα από το τηλεσκόπιο WIYN, που υποστηρίζεται από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών στο Kitt Peak, δείχνουν ένα νεφέλωμα αερίου στο σύμπλεγμα με πράσινο χρώμα, που αντιστοιχεί στις «πευκοβελόνες» του δέντρου. Τέλος, τα υπέρυθρα δεδομένα από το Two Micron All Sky Survey δείχνουν αστέρια στο προσκήνιο και το φόντο σε λευκό. Αυτή η εικόνα έχει περιστραφεί δεξιόστροφα κατά 160 μοίρες από το πρότυπο του αστρονόμου που δείχνει τον Βορρά προς τα πάνω, έτσι ώστε να φαίνεται σαν η κορυφή του δέντρου να είναι προς την κορυφή της εικόνας.

Σύμφωνα με την NASA, τα νεαρά αστέρια, όπως αυτά, είναι πτητικά και παράγουν ισχυρές εκλάμψεις σε ακτίνες Χ και άλλους τύπους παραλλαγών που παρατηρούνται σε διαφορετικά μήκη κύματος φωτός. Οι συντονισμένες παραλλαγές που αναβοσβήνουν που εμφανίζονται σε αυτό το κινούμενο σχέδιο, ωστόσο, είναι τεχνητές, για να τονίσουν τις θέσεις των αστεριών που φαίνονται στις ακτίνες Χ και να τονίσουν την ομοιότητα αυτού του αντικειμένου με ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο. Στην πραγματικότητα οι παραλλαγές των αστεριών δεν συγχρονίζονται.