Επιχειρείται για πρώτη φορά στην ιστορία… Αύριο, στις 02:14 π.μ

Κόσμος

Στις 2:14 π.μ. της 27ης Σεπτεμβρίου, το διαστημικό σκάφος DART θα υλοποιήσει την πρώτη στην ιστορία προσπάθεια εκτροπής ενός αστεροειδούς από την αρχική του πορεία.

Θεωρείται πραγματικός ο κίνδυνος που συνεπάγεται η συντριβή ενός αστεροειδούς στον πλανήτη μας, αν και κατά πολύ μειωμένος σε σχέση με τα πρώτα στάδια της γεωλογικής του εξέλιξης. Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια οι αστρονόμοι έχουν προτείνει αρκετούς τρόπους αναχαίτισης ενός τέτοιου διαστημικού εισβολέα, ο οποίος έχει εισέλθει σε πορεία σύγκρουσης με την Γη. Για παράδειγμα, ένας απ’ αυτούς είναι η τεχνητή μεταβολή της ταχύτητας και κατά συνέπεια της αρχικής του τροχιάς, με την πρόσκρουση σ’ αυτόν μιας διαστημοσυσκευής.

Αυτή ακριβώς η μέθοδος αναχαίτισης επιλέχθηκε να διερευνηθεί με την υλοποίηση της διαστημικής αποστολής DART, η οποία εκτοξεύθηκε στις 24 Νοεμβρίου του 2021. Ο Δίμορφος, με διάμετρο 160 m, περιφέρεται γύρω από έναν μεγαλύτερο αστεροειδή με διάμετρο 780 m, που ονομάστηκε Δίδυμος. Πρόκειται για μικρά ουράνια σώματα του Ηλιακού μας συστήματος, τα οποία, εξαιτίας των βαρυτικών αλληλεπιδράσεων από γειτονικούς τους πλανήτες, έχουν εισέλθει σε τροχιές, το περιήλιο των οποίων βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 1,3 ΑΜ (1 Αστρονομική Μονάδα ισούται με την μέση απόσταση της Γης από τον Ήλιο, δηλαδή περίπου 150 εκατ. km).

Σύμφωνα, λοιπόν, με το πλάνο της αποστολής, το DART αναμένεται να συγκρουστεί με τον αστεροειδή Δίμορφο στις αύριο, 02:14 π.μ. της 27ης Σεπτεμβρίου, κινούμενο με ταχύτητα σχεδόν 24.000 km/h, προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο μπορεί να μεταβληθεί η ταχύτητα και η τροχιά του γύρω από τον Δίδυμο.