Ζει και κυκλοφορεί στην Κρήτη… πολύ πριν από τους Κρητικούς

Περιβάλλον

Βλέπετε ένα σπάνιο ενδημικό ζώο της Κρήτης, που θεωρείται ένα από τα μικρότερα θηλαστικά της Ελλάδας.

Πρόκειται για τη μυγαλή της Κρήτης που ζει μόνο στους ορεινούς όγκους των Λευκών Ορέων του Ψηλορείτη και της Δίκτης, εδώ και 1,5 εκατ. χρόνια. Υπάρχει στην Κρήτη από το Πλειστόκαινο, όταν όλα τα θηλαστικά από εκείνη την περίοδο έχουν εξαφανιστεί.

Η μυγαλή θυμίζει ποντίκι, αν και δεν ανήκει στα τρωκτικά αλλά στα εντομοφάγα. Συγγενεύει δηλαδή περισσότερο με τον σκαντζόχοιρο, ο οποίος ανήκει στην ίδια ομάδα. Αλλωστε και το όνομά της προκύπτει από το μυς (ποντικός) και τη γαλή (γάτα), δηλαδή είναι η… γάτα των ποντικών. Είναι μικροσκοπική και φτάνει περίπου τα 6 εκατοστά. Εχει ένα χαρακτηριστικό μακρύ στενό ρύγχος και κοντό γκριζωπό τρίχωμα. Τα αφτιά της είναι μικρά και τα μάτια της σχεδόν ατροφικά.

Διαθέτει όμως κοφτερά δόντια και όσφρηση ιδιαίτερα αναπτυγμένη. Κυνηγά έντομα, προνύμφες, σκουλήκια, σαλιγκάρια και ασπόνδυλα. Ζώο μοναχικό, ζει κρυμμένη σε υπόγειες στοές. Κυκλοφορεί κυρίως την αυγή και το σούρουπο και εμφανίζει αυξημένη δραστηριότητα κατά το τέλος του καλοκαιριού, οπότε ζευγαρώνει. Γεννάει μέσα σε 20 ημέρες τρία με δέκα τυφλά μυγαλάκια, τα οποία συνήθως ζουν ένα με έξι χρόνια.