Επι 8 χρόνια την είχαν… διασωληνωμένη. Τώρα αποφάσισαν να την επαναφέρουν στη ζωή του τόπου…

Πολιτισμός

Ένα ιστορικό κτίριο που ανήκει στη Βουλή θα αρχίσει πάλι να… αναπνέει. Ο λόγος για το κτίριο, στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Ανθίμου Γαζή, 2.500 τ.μ., που στέγαζε τη Μπενάκειο Βιβλιοθήκη. Ένα μνημείο το οποίο, για 8 χρόνια, από το 2004 και μετά, είχε αποκοπεί από τη ζωή της πόλης, τόσο από την κοινωνική όσο και από την πνευματική.

Και η νέα αρχή γίνεται με την υπογραφή της σύμβασης, από τη Βουλή και την «Έπακρον Τεχνική Α.Ε.», για την ανακαίνιση του κτιρίου της Μπενακείου Βιβλιοθήκης. Η ανακαίνιση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, χρηματοδοτείται με έξι εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ και θα προσφέρει μία ακόμα κοιτίδα πολιτισμού στο κέντρο της πρωτεύουσας, αναβαθμίζοντας αισθητικά την ευρύτερη ιστορική αυτή περιοχή της Αθήνας. Εναρμονισμένος με τις προδιαγραφές του κτιρίου, θα προστεθεί ένας όροφος ακόμη, όπου θα μπορούν να διεξάγονται  διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το κεντρικό κτίριο της βιβλιοθήκης και το κτίριο του βιβλιοστασίου χτίστηκαν τις χρονιές 1911-1912. Στα μέσα της δεκαετίας του 1920, με δαπάνες του Αντώνη Μπενάκη, δημιουργήθηκε και το τρίτο κτίριο για να στεγάσει  τη βιβλιοθήκη που ο Γιάννης Ψυχάρης είχε δωρίσει στο ελληνικό κράτος. Πρόκειται για  εξαίρετο δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής της Αθήνας των αρχών του 20ου αιώνα με πολλά διακοσμητικά εσωτερικά και εξωτερικά στοιχεία.

Σήμερα ανήκει στη Βουλή και αποτελεί παράρτημα της Βιβλιοθήκης της ενώ όλο το υλικό της φιλοξενείται προσωρινά στο κτίριο της Λένορμαν (Καπνεργοστάσιο) αφού το θαυμάσιο αυτό κτίριο βρίσκεται στη φάση ανακαίνισης και πλήρους ανάπλασής.

Ένα αληθινό μνημείο, κερδίζει την ευκαιρία να «ξανανιώσει»…