Ο αποχωρισμός των ερωτευμένων… Γιατί έχει ιδιαίτερη αξία αυτό το χρυσό δακτυλίδι…

Πολιτισμός

Χρυσό σφραγιστικό δακτυλίδι του 16ου – 15ου αι. π.Χ. στη σκηνή του οποίου πρωταγωνιστούν δύο ανδρόγυνα, το ένα στην είσοδο οικοδομήματος και το άλλο σε παραλία.

Το ζευγάρι, που απεικονίζεται πιθανόν σε δύο διαδοχικές φάσεις, έχει ταυτιστεί, ανάμεσα σε άλλα, με τον Θησέα και την Αριάδνη κατά τη φυγή τους στην Αθήνα μετά τη δολοφονία του φοβερού Μινώταυρου.

Το συγκεκριμένο δακτυλίδι από την Τίρυνθα αποκτά ιδιαίτερη αξία, καθώς κατά τη Μυκηναϊκή εποχή (1600-1100 π.Χ.) η τέχνη προέβαλε κυρίως στιγμιότυπα και σύμβολα από τη σφαίρα της θρησκείας και δεν απέδιδε σκηνές από την καθημερινή ζωή. Ο έρωτας, που την ίδια εποχή στη γειτονική Αίγυπτο και στα μεγάλα βασίλεια της Ανατολής κατακλύζει την τέχνη, εδώ είναι φαινομενικά ανύπαρκτος.

Η στενή σχέση που συνδέει το ανδρόγυνο στα αριστερά της παράστασης, «προδίδεται» από τις χειρονομίες τους, που όμως δεν φαίνονται καν με γυμνό μάτι: η γυναίκα αγκαλιάζει το μπράτσο του άντρα τυλίγοντας γύρω του τα δάκτυλά της σαν να προσπαθεί να τον τραβήξει κοντά της, ενώ εκείνος απλώνει το ελεύθερο χέρι του προς το πρόσωπό της. Το έκθεμα βρίσκεται στην Έκθεση Μυκηναϊκών Αρχαιοτήτων, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Σύνολο επισκέψεων 4,038 , Σήμερα 1