Αποδεδειγμένα η διατροφή αυτή ωφελεί την καρδιά. Επιστήμονες αναζήτησαν αν προστατεύει και από την άνοια

Διατροφή

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Λουντ ανέλυσαν στοιχεία για 28.000 ανθρώπους με μέση ηλικία 58 ετών. Από τη μελέτη, που διήρκεσε 20 έτη, οι επιστήμονες δεν διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν μεσογειακή διατροφή, είχαν μικρότερο κίνδυνο άνοιας.

Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, “προηγούμενες μελέτες σχετικά με την επίδραση της διατροφής στον κίνδυνο για άνοια είχαν δώσει ανάμικτα αποτελέσματα. Μολονότι η έρευνα μας δεν αποκλείει μια πιθανή συσχέτιση διατροφής και άνοιας, δεν βρήκαμε τέτοια σχέση παρά την μεγάλη χρονική διάρκεια της παρακολούθησης”.

Πάντως, η μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει αποδεδειγμένα οφέλη για την καρδιά και γενικότερα για την υγεία του σώματος. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της διατροφής περιλαμβάνουν αναλογικά υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, όσπρια, ανεπεξέργαστα δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριού, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων καθημερινά (κυρίως τυρί και γιαούρτι), μέτρια κατανάλωση κρασιού και χαμηλή κατανάλωση κρέατος.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η επιστημονική κοινότητα έχει αναγνωρίσει, μέσα από πληθώρα κλινικών και επιδημιολογικών μελετών, το σημαντικό ρόλο της Μεσογειακής Διατροφής, τόσο στην πρόληψη όσο και στην έκβαση πολύπλοκων ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Πρόσφατα αποτελέσματα από ισπανική μελέτη εξηγούν την αποτελεσματικότητα της κατανάλωσης Μεσογειακής διατροφής για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 σε άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων.

Σε μια άλλη ευρωπαϊκή τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου, βασικού συστατικού της μεσογειακής διατροφής, προωθούν τη δημιουργία αντισωμάτων ενάντια στην οξειδωμένη μορφή της ¨κακής¨ χοληστερόλης.