Αναγνωρίστηκε παγκοσμίως ο δίσκος του που αγόρασαν μόλις 400 άτομα… Βίντεο

Πρόσωπα Σαν Σήμερα

Συμπληρώνονται σήμερα 4 χρόνια από το θάνατο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα (1956-2019), ενός από τους πιο σπουδαίους καλλιτέχνες της ελληνικής μουσικής.

Η πρώτη του επαγγελματική ενασχόληση με το τραγούδι ήταν μετά τη στρατιωτική του θητεία όταν άρχισε να τραγουδά αντάρτικα με τον Πάνο Τζαβέλα στη «Συντροφιά».

Σε ηλικία 20 ετών δημιούργησε με τον Παύλο Κικριλή, τον Τόλη Σκαματζούρα, τον Αντώνη Μιτζέλο και τον Τάκη Βασαλάκη το συγκρότημα P.L.J. Το 1982 το συγκρότημα κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο “Armageddon” ο οποίος αρχικά πούλησε ελάχιστα κομμάτια (γύρω στα 400). Αργότερα έτυχε παγκόσμιας κυκλοφορίας και αναγνώρισης.

Σήμερα είναι συλλεκτικό βινύλιο, ενώ ο Αμερικάνικος και Ευρωπαϊκός μουσικός τύπος εκθειάζει το Armageddon χαρακτηρίζοντας το ως αριστούργημα και έναν από τους καλύτερους δίσκους Progressive rock που ηχογραφήθηκαν ποτέ.

Το 1983 στην μπάντα προστίθεται ο Φίλιππος Σπυρόπουλος, οπότε και κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος, το συγκρότημα μετονομάστηκε σε Τερμίτες, όνομα που παραπέμπει στους Beatles (σκαθάρια).

Ο Μαχαιρίτσας άφησε πίσω του μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη τραγουδιών, τα οποία είτε τραγούδησε ο ίδιος είτε άλλοι ερμηνευτές. Κινήθηκε μουσικά στα όρια κυρίως μεταξύ του ροκ και του έντεχνου αλλά και το λαϊκού ενώ συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες όπως οι Μαρία Φαραντούρη, Διονύσης Τσακνής, Γιώργος Νταλάρας, Διονύσης Σαββόπουλος, Δήμητρα Γαλάνη, Δημήτρης Μητροπάνος, κ.α.

Παντρεύτηκε με την Ελένη Μαχαιρίτσα σε ηλικία 36 ετών το 1992 στο Μοναστήρι Πεντέλης. Η τελετή, στην οποία ήταν μόνο τέσσερα άτομα, το ζευγάρι και οι κουμπάροι, έμεινε κρυφή για αρκετό διάστημα παρόλο που όπως αναφέρει ο ίδιος εκείνη την περίοδο έδινε πέντε συνεντεύξεις την ημέρα. Με την Ελένη Μαχαιρίτσα απέκτησαν μία κόρη.

Σύμφωνα με συνεντεύξεις του υπήρξε χρήστης ναρκωτικών, χωρίς όμως να κάνει χρήση με άλλη μέθοδο εκτός της καπνικής και παραμένοντας πάντα στα “ελαφριά”.

Τα ξημερώματα της 9ης Σεπτεμβρίου 2019, έπαθε ανακοπή καρδιάς, κατά τη διάρκεια του ύπνου του. Όταν το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έφτασε, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ήταν ήδη νεκρός. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Βόλου όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Απεβίωσε σε ηλικία 62 ετών.