Η φύση μπορεί να βοηθήσει την επιστήμη να κάνει ένα ακόμη ένα καθοριστικό βήμα για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας των ανθρώπων. Πολλά είδη ζώων (γάτες, πίθηκοι, χοίροι) εμφανίζουν κάποιες μορφές διαβήτη, όμως τα δελφίνια είναι τα μόνα ζώα που εμφανίζουν μια μορφή διαβήτη (τύπου 2) που είναι παρεμφερής με την ανθρώπινη.
Ήδη Αμερικανοί ερευνητές, παρατήρησαν ότι τα ρινοδέλφινα μπορούν και ανεβάζουν και κατεβάζουν το σάκχαρο τους στο αίμα, αναλόγως των αναγκών τους. Μία ανακάλυψη η οποία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό σταθμό στην προσπάθεια ανάπτυξης νέων θεραπειών για τον διαβήτη. Μελετώντας περισσότερα από 50 δελφίνια, οι ερευνητές διεπίστωσαν ότι όταν δεν υπήρχε διαθέσιμη τροφή, το σάκχαρο στο αίμα τους παρέμεινε υψηλό και ο οργανισμός τους συμπεριφερόταν με τον ίδιο τρόπο με εκείνο των ανθρώπων με διαβήτη. Αντίθετα όμως με ό,τι συμβαίνει με τους ανθρώπους, το σάκχαρο στο αίμα των δελφινιών επέστρεφε στα φυσιολογικά επίπεδα μόλις έτρωγαν. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτός ο μηχανισμός ελέγχου του διαβήτη αναπτύχθηκε για να ενισχύεται ενεργειακά ο οργανισμός των δελφινιών όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξεύρεσης τροφής.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως και ο άνθρωπος διέθετε αυτόν τον μηχανισμό και ήταν ενεργοποιημένος κατά την τελευταία εποχή των πάγων στον πλανήτη όπου η τροφή ήταν εξαιρετικά περιορισμένη. Ωστόσο στη συνέχεια ο μηχανισμός αυτός εισήλθε σε ένα είδος «ύπνωσης» τον οποίο οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι είναι πιθανό να καταφέρουν να ενεργοποιήσουν εκ νέου.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο βάτραχος στον βόρειο Αρκτικό Κύκλο. Το σάκχαρό του ανεβαίνει το χειμώνα κατά τη χειμερία νάρκη εκατό φορές επάνω, για να μην παγώσει στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς όμως να του δημιουργήσει πχ καρδιαγγειακά προβλήματα όπως δημιουργεί σε έναν άνθρωπο η αύξηση του σακχάρου από το 100 στο 200.
Ένα like φέρνει... χαμόγελα