Εδώ “επικοινωνούσαν” με τις ψυχές των αγαπημένων τους προσώπων. Γνωρίστε την κληρονομιά του τόπου μας

Πολιτισμός

Είναι ο αρχαιολογικός χώρος του Νεκρομαντείου, στην Πρέβεζα.

Βρίσκεται στην πεδιάδα του κάτω ρου του Αχέροντα ποταμού, σε έναν χαμηλό λόφο πάνω από το σημερινό χωριό Μεσοπόταμος του Νομού Πρέβεζας, στη συμβολή του Αχέροντα με τον Μαύρο (αρχαίος Κωκυτός), που σμίγει λίγο βορειότερα με τον Βουβό (αρχαίος Πυριφλεγέθων).

Ο χώρος περιλαμβάνει ένα εντυπωσιακό συγκρότημα των ελληνιστικών χρόνων, που έχει ως πυρήνα κεντρικό κτήριο με υπόγεια αίθουσα-κρύπτη, διαδρόμους και βοηθητικά δωμάτια. Επάνω στο αρχαίο συγκρότημα ιδρύθηκε η Μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου Λυκούρεσης, από τον οποίο σώζεται σήμερα το καθολικό, ενώ τον 19ο αιώνα κατασκευάστηκε στον χώρο διώροφη οχυρή κατοικία με πύργο, στον τύπο της «κούλιας».

Το Νεκρομαντείο είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου, στον οποίο κατέληγαν οι επισκέπτες από το Ακρωτήρι Χειμέριο του χωριού Αμμουδιά, για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των αγαπημένων τους προσώπων. Στο Νεκρομαντείο Αχέροντα για να έχει ο επισκέπτης επαφή με τις ψυχές των νεκρών, έπρεπε να τελέσει προσφορές και να τις βγάλει από τη λήθη δίνοντάς τους να πιουν αίμα. Πέραν αυτού έπρεπε να υποβληθεί σε πολυήμερη δοκιμασία ψυχικού και σωματικού καθαρμού.

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι και μνημείο

Αρχαιολογικός Χώρος Νεκρομαντείου: ο μεταβυζαντινός ναός του Αγ. Ιωάννη πάνω από τα ελληνιστικά ερείπια

Το ελληνιστικό συγκρότημα ερευνήθηκε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σ. Δάκαρη, ο οποίος με βάση τις αρχαίες πηγές και ποικίλα ευρήματα το ταύτισε με το φημισμένο νεκρομαντείο του Αχέροντα, ενώ έχουν διατυπωθεί και αντίθετες απόψεις, για την ερμηνεία του συγκροτήματος ως οχυρής κατοικίας.

Η πρώτη λειτουργία και κατασκευή του Νεκρομαντείου ανάγεται στούς Μυκηναϊκούς χρόνους (1200 π.Χ.), όμως πολλά από τα σημερινά ερείπια φαίνεται να είναι Ελληνιστικής Εποχής (323 π.Χ. και μετά).

Σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος είναι οργανωμένος και επισκέψιμος, με υποδομές και για ΑμεΑ, ενώ στο εσωτερικό της οθωμανικής κούλιας λειτουργεί μικρός εκθεσιακός χώρος. Φωτογραφίες Γιώργος Μαλαμίδης αναδημοσιεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού.

Μπορεί να είναι εικόνα φύση και μνημείο

Αρχαιολογικός Χώρος Νεκρομαντείου

Σύνολο επισκέψεων 1,583 , Σήμερα 3