Εδώ κρύβεται ο πιο σημαντικός «βρεφονηπιακός σταθμός» της θάλασσας. Βίντεο

Περιβάλλον

Η προστατευόμενη περιοχή «Παλιούρι, Ακρωτήρι και Θαλάσσια Ζώνη» περιλαμβάνει το θαλάσσιο νότιο τμήμα της χερσονήσου της Κασσάνδρας, στη Χαλκιδική, από το Πευκοχώρι ως το Ποσείδι. Η περιοχή αυτή είναι σημαντική λόγω των λιβαδιών ποσειδωνίας Posidonia oceanica που υπάρχουν κατά μήκος της ακτογραμμής σε βάθος από 1,5-3 μέτρα και βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά και σίγουρα το πιο χαρακτηριστικό οικοσύστημα των βυθών της Μεσογείου.

Η σημασία των λιβαδιών της Ποσειδωνίας είναι τεράστια καθώς συνιστούν ιδανικό βιότοπο για εκατοντάδες είδη, ενώ παίζουν σημαντικό ρόλο και για την ίδια την οικολογία των θαλασσών. Η σημαντικότερη λειτουργία του σε σχέση με τα ζώα του βυθού είναι ότι αποτελεί τον πιο σημαντικό «βρεφονηπιακό σταθμό» πολλών ειδών, κάθως μέσα τους ο γόνος μπορεί να προστατευθεί από θηρευτές και ρεύματα.

Ο κύριος εχθρός της Ποσειδωνίας είναι οι ανθρώπινες δραστηριότητες. Οι περιοχές όπου βρίσκονται τα λιβάδια αποτελούν πλούσια αλιευτικά πεδία, γι αυτό και γίνονται στόχος από τους αλιείς. Στα λιβάδια ποσειδωνίας της περιοχής του Παλιουρίου φιλοξενούνται ορισμένα είδη γαστερόποδων, η απειλούμενη πίνα, καθώς και πυκνός πληθυσμός του αχινού Echinoderma Paracentrotus lividus, που επίσης αναφέρεται ως απειλούμενο είδος.

Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τα καταγάλανα νερά και τις χρυσαφένιες αμμουδιές, που σε συνδυασμό με τα πεύκα που αγγίζουν τη θάλασσα σχηματίζουν ένα κυριολεκτικά μαγευτικό τοπίο.

Σύνολο επισκέψεων 8,153 , Σήμερα 1