Φωνές διάσημων επιστημόνων: Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα μας “πνίξουν” οι θάλασσες…

Περιβάλλον

Διεθνής προσπάθεια περισσότερων από 60 διακεκριμένων επιστημόνων- από 36 διεθνή ιδρύματα, ειδικών στους τομείς του πάγου, του ωκεανού και της ατμόσφαιρας, έχει αναπτύξει νέες προσεγγίσεις για τις επιπτώσεις του λιώσιμου των στρωμάτων πάγου στα παγκόσμια επίπεδα της θάλασσας έως το 2100. Και είναι έκδηλη η αγωνία και ανησυχία τους: “Εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίσουν να επιταχύνουν, τα στρώματα του πάγου της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής θα μπορούσαν από κοινού να συνεισφέρουν σε αύξηση πάνω από 38 εκατοστά (15 ίντσες) της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας”. Πρόκειται για μια τιμή πέρα από το ποσοστό που έχει ήδη προϋπολογισθεί από την υπερθέρμανση του κλίματος της Γης.

Σημειώνεται ότι το λιωμένο νερό από τα στρώματα του πάγου συμβάλλει περίπου στο ένα τρίτο της συνολικής αύξησης της στάθμης της θάλασσας παγκοσμίως. Η έκθεση της IPCC προβλέπει ότι η Γροιλανδία θα συνεισφέρει από 8 έως 27 εκατοστά (3,1 έως 10,6 ίντσες ), στην άνοδο της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας μεταξύ των ετών 2000-2100 και η Ανταρκτική θα μπορούσε να συμβάλει από 3 έως 28 cm (1,2 έως 11 ίντσες ).

grilandia

Στο σενάριο υψηλών εκπομπών, διαπιστώθηκε ότι τα στρώματα πάγου της Γροιλανδίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιπλέον παγκόσμια αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά περίπου 9 cm (3,5 ίντσες), έως το 2100. Στο σενάριο χαμηλότερων εκπομπών, η απώλεια των στρωμάτων πάγου θα αύξανε την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας κατά περίπου 3 cm . Η τιμή αυτή είναι υψηλότερη από την απώλεια πάγου που είχε προβλεφθεί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θερμαίνουν τον πλανήτη μεταξύ της προ-βιομηχανικής εποχής και τώρα. Οι προηγούμενες μελέτες έχουν εκτιμήσει ότι η «κλειδωμένη» συνεισφορά στην αύξηση της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας κατά το 2100 είναι περίπου 6 χιλιοστά για τα στρώματα πάγου της Γροιλανδίας.

Tα νέα αυτά ευρήματα προέρχονται από το κέντρο διαστημικών πτήσεων Goddard της NASA. Η μελέτη είναι μία από τις πολλές προσπάθειες των επιστημόνων για να διερευνήσουν τη μελλοντική επίδραση ενός θερμαινόμενου κλίματος στην τήξη των στρωμάτων πάγου, την κατανόηση των αιτιών του και την παρακολούθηση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Πηγή, «The Cryosphere»

Διαδώστε το Εδώ ζεις